bezár
 

építészet

2011. 09. 05.
Kiállták a próbát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mivel Magyarország érdekelt a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló városfejlesztési akciókban, az országban az első vegyes tulajdonú gazdasági társaságok (Sem) már 1992-től megjelentek. Ez jelentette az első lépést, mielőtt a Sem-ek önkormányzati tulajdonban lévő helyi gazdasági társasággá alakultak (Spl). Ma Magyarországon 70 önkormányzati tulajdonban lévő helyi városfejlesztő vállalkozás van.

A tét jelentős volt: Budapest IX. kerületében található leromlott állapotban lévő 73 hektáros, 20 000 lakosú negyedből egy összehangolt városfejlesztési terület (ZAC) kialakítása, amely lehetőséget nyújt egy dinamikus városi megújuláshoz. Kezdetben francia minta alapján egy vegyes tulajdonú gazdasági társaságot hoztak létre 1992-ben. A SEM IX-et, Magyarország első vegyes tulajdonúvárosfejlesztő gazdasági társaságát Budapest IX. kerület Önkormányzata, a Caisse des Dépôts és az OTP hozta létre.

„A magyar főváros szívében elhelyezkedő negyedben, bontani, újjáépíteni, infrastruktúrát felújítani kellett, zöldövezeteket kellett kialakítani, továbbá területeket kellett előkészíteni azok jövőbeli értékesítésének céljából”, magyarázza Bajnai László, azon szereplők egyike, aki aktívan részt vett a magyar vegyes tulajdonú gazdasági társaságok létrehozásában. „A SCET-el, a Francia Köztársaság fejlesztési pénzintézetének (CDC) városfejlesztő leányvállalatával való széleskörű együttműködésnek és a legjobb magyar szakembereknek köszönhetőek az első projektek és sikerük”, tette hozzá Bajnai László, a budapesti székhelyű Városfejlesztés Zrt vezérigazgatója, amely 2001-ben társtulajdonossá vált a SEM IX-ben.

prae.hu

 

A Sem IX (Budapest 9. kerületének Vegyes tulajdonú városfejlesztő társasága) irányította a magyar főváros egy központi negyedének rehabilitációját. © DR


 

Két vegyes tulajdonú gazdasági társaság vidéken


A vegyes tulajdonú gazdasági társasági forma bevált Magyarországon. Bajnai László tanácsadó tevékenységének és szakértői irodájának köszönhetően két új városfejlesztő társaságot hoztak létre. Az elsőt, 1999-ben az osztrák határtól nem messze található Zalaegerszegen alapították, az OTP és a Magyar Fejlesztési Bank részvételével. Egy másikat 2001-ben Magyarország észak-nyugati részén elhelyezkedő Mosonmagyaróváron.

„Óriási akadályokat kellett leküzdeni, emlékszik vissza Bajnai László. 10 évvel a kommunista rezsim bukása után meg kellett változtatni az emberek mentalitását, meg kellett találni az egyensúlyt a magánszféra túl liberális városfejlesztése és a közszféra túl szigorú ellenőrzése között”.

 

Az első projektek sikere és az önkormányzati tulajdonban lévő helyi vállalkozások szigorú irányítása garanciát jelentett az Európai Uniónak, amelyhez Magyarország 2004-ben csatlakozott. A városfejlesztő társasággal rendelkező városok pénzügyi támogatásban részesültek az európai alapokból.

„A SEM IX által irányított szociális városrehabilitációs projekt keretében Budapest IX. kerülete a legutóbbi ütemben 2,9 millárd forint* európai és hazai támogatásban részesült”, jegyezte meg Bajnai László.

Az ország jelenleg 70 önkormányzati városfejlesztő társasággal rendelkezik. Ez egy újabb szakaszt jelent a magyar önkormányzati tulajdonban lévő helyi vállalkozásoknak.

- Számos nehézség és annak ellenére, hogy még sok munka áll előttünk, a kiegyensúlyozott, átlátható, és fenntartható városfejlesztés elve, lassanként meghatározó lesz Magyarországon, nyilatkozza Bajnai László. Franciaországgal egyre inkább szélesebb körben működünk együtt, különösen az operatív városfejlesztési képzés területén”.  

 

* 11 millió euró 

 

Patrick Cros/Naja

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés