bezár
 

film

2011. 09. 05.
Kiosztották a 7. BuSho rövidfilmfesztivál díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy spanyol alkotás, Kote Camacho La Gran Carrera (The Great Race/A nagy verseny) című filmje kapta az idei BuSho nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíját, az Arany Bushót a hétvégén - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

prae.hu

A mustrára idén 962 filmet neveztek, ebből 93 szerepelt a versenyprogramban, amelynek alkotásait egy nemzetközi zsűri szemlézte.

Ez utóbbiban Djinn Carrénard francia filmrendező, Riina Mikkonen, a Tamperei fesztivál munkatársa, Miomir Rajcevic, a belgrádi Ifjúsági Média Központ igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Wolfgang Leis marketing szakember kapott helyet.

Kote Camacho alkotása, amely versenyben van a legjobb rövidfilmnek járó 2011-es Európai Filmdíjért is, az indoklás szerint "az emberi természet eredeti módon való ábrázolásáért" kapta meg a BuSho fődíját.

A második díjat, az Ezüst Bushót "a szolidaritás valósághű és érzelemdús, ugyanakkor kiegyensúlyozott ábrázolásáért" Anca Miruna Lazarescu filmje, - az Európai Filmdíjra szintén jelölt - Apele tac (Silent River/Csendes folyó), a Bronz Bushót "egy metaforikus világ koherens megjelenítéséért" Guilhad Emílio Schenker Lavan (White/Fehér) című filmje kapta.

A legjobb animáció díját Bertóti Attila Ariadné fonala című filmje kapta, a legjobb kísérleti filmnek Illés István Track32 című mozgóképe bizonyult. Az utolsó kép című filmért Dési András György és Móray Gábor kapta a legjobb forgatókönyvnek, filmötletnek járó elismerést.

A legjobb operatőrnek járó díjat Hartung Dávid vehette át, aki Kárpáti György Mór Erdő című filmjét fényképezte.

A legjobb vígjátéknak járó elismerést Francois Paquay kapta a Le con (The Idiot/Az idióta) című alkotásáért. A legjobb válogatás kategóriában a spanyol Freak filmügynökség vehette át a díjat, a legjobb alakításért járó elismerést Ruth Armas és Fran Rodríguez Castillo kapta Roberto Perez Toledo Los Gritones (The Screamers/A kiáltozók) című produkciójában nyújtott teljesítményéért.

Az országos diákzsűri különdíját Zomborácz Virág Valami kék című filmje kapta, míg a diákok animációs különdíját Erik Rosenlund Sudd (Out of Erasers/Elfogyott a radír) című alkotása érdemelte ki. A diákzsűri a fődíjat a Los Gritones című filmnek ítélte oda. A díjátadót szeptember 3-án este a Vörösmarty moziban tartották.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés