bezár
 

zene

2011. 09. 05.
Liszt-év: nemzetközi zongoraverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Liszt Ferenc emlékére rendezik meg a 45. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt, amelyre 14 ország 70 fiatal zongoraművésze, köztük 23 magyar jelentkezett. A megmérettetés csütörtökön a sorsolással veszi kezdetét.

prae.hu

A 32 év alatti fiataloknak a versenyen kizárólag Liszt-műveket kell bemutatniuk, de a darabok kiválasztásánál szinte teljes szabadságot élveznek.

A műsort tehát ki-ki saját elképzelése és affinitása, ízlése és képességei szerint építheti fel.

A résztvevők választhatnak Liszt eredeti kompozíciói és átdolgozásai közül, így a zsűri értékelheti személyes elképzelésüket is Lisztről - mondta el Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a versenyt beharangozó hétfői tájékoztatón.

A megmérettetésen kötelező a dalkíséret, amelyben Szabóki Tünde, Pataki Potyók Dániel, Wiedemann Bernadett és Sólyom Nagy Máté énekesek segítik a fiatal művészeket.

A verseny három fordulóból áll: az elődöntőt szeptember 9. és 13. között, a középdöntőt 14-én és 15-én Liszt egykori lakásán, a Régi Zeneakadémián, míg a döntőt szeptember 17-én és 18-án tartják a Művészetek Palotájában.

A Liszt-verseny díjkiosztó ünnepsége és gálakoncertje 19-én lesz, ugyancsak a Művészetek Palotájában.

Charles Rosen neves zenetörténész és zongoraművész betegsége miatt a nyitókoncertet és a zsűriben való részvételt is lemondta. A nemzetközi zsűri tagja Eliso Virsaladze (Oroszország), Rolf-Dieter Arens (Németország), William Fong (Nagy-Britannia), Ich-Choom Moon (Korea), valamint Hamburger Klára, Mocsári Károly és Nagy Péter.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzetközi Liszt Zongoraversenyhez kapcsolódik az a születésnapi gála, amelyet október 22-én a Károlyi Palotában rendeznek az utrechti, a weimari és a budapesti Liszt-versenyek győzteseinek közreműködésével egy nagy turné részeként.

A Filharmónia egyéb programjairól szólva Igric György elmondta: a nagy hagyományú kortárs zenei seregszemle, a 37. Korunk Zenéje sorozat Zeneszerző-portrék alcímmel öt magyar komponista szerzői estjét tartalmazza szeptember 29. és október 5. között.

A változatos, színes kínálatban Szokolay Sándor, Huszár Lajos, Király László, Decsényi János és Gyöngyösi Levente szerzői estje, valamint az idei szombathelyi Bartók Fesztiválon nagy sikert aratott különleges összművészeti produkció hallható.

A hagyományoknak megfelelően az idén is lesz a fesztiválnak egy rangos külföldi vendégprodukciója, ezúttal a francia Ensemble Vocal Soli Tutti, az együttes a 20. század meghatározó jelentőségű komponistái - Messiaen, Xenakis és Górecki - műveiből válogatta műsora anyagát.

Különlegesnek ígérkezik október 21-én a Millenáris Teátrumban tartandó koncert, amely a Filharmónia Apák és Fiúk című sorozatának újabb eseményeként Kurtág György és ifj. Kurtág György műveiből svájci és francia vendégművészek közreműködésével, meglepetésekkel, ősbemutatókkal várja a hallgatókat.

Orientale lumen - Kelet világossága - II. János Pál pápától származik az azóta szimbolikussá vált idézet, amely a Filharmónia és a Szent Efrém Férfikar közös bérletének címe. A Szent István-bazilikába tervezett négy koncertből álló sorozat a bizánci rítusú egyházi ünnepek Julián naptár szerinti napjaira esik.

A Szent Miklós és az istenszülő ünnepe, az ortodox karácsony, az ortodox húsvét, valamint a pünkösd ünnepköréhez kapcsolódó koncerteken rangos vendégművészek közreműködésével idézik fel a keleti keresztény egyház sok száz éves zenei tradícióit.

A Filharmónia vidéki bérletsorozataiban fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

A fővárosban évtizedek óta a Filharmónia rendezi a legnagyobb számban összeállított ifjúsági bérletsorozatokat, a 2011-12-es évadban háromféle tematikában hirdetnek koncertsorozatot. A programokról részletek a www.filharmoniabp.hu oldalon olvashatók.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés