bezár
 

zene

2008. 07. 17.
Királlyá avatják a világhírű 100 tagú a Cigányzenekar énekesét!
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A muzsikus társadalom több százéves tradícióinak egyike a koronázás, mely csak, a legjobbat, legkiválóbbat illeti meg saját műfajában. A királyt a közösség választja ki és avatja fel egy fényes ceremónia keretén belül.

prae.hu

 A muzsikus társadalom több százéves tradícióinak egyike a koronázás, mely csak, a legjobbat, legkiválóbbat illeti meg saját műfajában. A királyt a közösség választja ki és avatja fel egy fényes ceremónia keretén belül. Rácz Pál (cigányprímás, dalszerző; harminchat gyermeke közül többen szintén jelentős hegedűsök voltak, főként a legfiatalabb: "36-ik" Rácz Laci, a "prímások királya") 1830-1886 között volt hazánk első megkoronázott művésze. Ezt a ritka pillanatú nagy rangot nem osszák egymás között sem olyan gyakran, hiszen a következőt 100 év elteltével választották ki és avatták fel, Ő a még ma is élő Boross Lajos. A zenész világ eddig még két királlyal büszkélkedhet, Kállai Kis Ernő klarinét király és az egyedülálló Bangó Margit, ki a cigánydal énekelés megkoronázott királynője.

2008-ban pedig a magyarnóta műfaját érte kimondhatatlan öröm és elismerés, mivel annak legfiatalabb, és egyben legtehetségesebb művészének: Tolnai Andrásnak fején ragyoghat, az elismerő korona.

Ismertető Tolnai Andrásról:

1978. 05. 25-én született Budapesten. Zenész dinasztiából származik, mindkét szülő részéről.

Édesanyja: Horváth Zsuzsa, a világon egyedülálló női zenekarvezető-prímásnő, a rajkózenekar alapító tagja.

Édesapja: Puporka András klarinétművész,a 100 tagú cigányzenekar szólamvezető művésze.

András először hegedülni, cimbalmozni később pedig zongorázni tanult.

1989-ben édesanyja zenekarával együtt, a híres Kulacs étteremben játszott, ahol a mai napig közkedvelt nótaénekes: Győri Szabó József énekelt.

Az ő javaslatára kezdte meg énektanulmányait, a MÁV - Zeneművészeti Főiskolában, ahol tanárai voltak: Wöröss Sári, Bojtor Imre, Tarnai Kiss László és Horváth Eszter.

1992-ben a "Csendül a nóta "című verseny első helyezettje, és a legjobb közönség díjasa lett.

1994-ben, a II. Nótaolimpia legjobb férfi előadója. Ez évtől lett, a világhírű 100 tagú cigányzenekar férfi énekese, nem kisebb személyiség mellett, mint Bangó Margit. Ez évben már megkapta, a hivatásos működési engedélyét is. Pályája során, olyan híres "csillagokkal" léphetett fel, mint pld.: Lukács Margit, Szeleczky Zita, Antal Imre, Sinkovits Imre, Turay Ida, Mensáros László, Kovács Apollónia, Gaál Gabriella, Madarász Katalin, stb.
 
Énekelhetett: II. János Pál Pápának, Széchenyi grófnőnek, államfőknek és közéleti személyeknek. A közönség 1992-től láthatja a Televízióban. Közel 200 Tv felvétel birtokosa. 2000-ben a Magyar Örökség díjával, 2002-ben a Magyar Köztársaság bronzérdem keresztjével jutalmazták. A professzori, tiszteletet parancsoló külső mögött egy bő humorú, szerény, alázatos Istenfélő segítőkész ember személyisége mutatkozik meg. Tolnai Ezeket vallja: /A színházat, a színpadot,  a közönséget, szent dologként kell tisztelni. Szerelmem a színpad, fizetségem a taps./



nyomtat

További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés