bezár
 

zene

2011. 09. 03.
Front Line Assembly-koncert: Budapesten az EBM alapcsapata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy éven belül harmadszor is Budapesten koncertezik az indusztriális zenei vagy EBM (Electronic Body Music) színtér történetének egyik legfontosabb csapata, a kanadai Front Line Assembly; Bill Leeb és társai ezúttal szeptember 9-én az A38 állóhajón lépnek fel.

prae.hu

A Front Line Assembly gyökerei 1986-ig nyúlnak vissza, amikor Leeb elhagyta a modern indusztriál előfutárának tekinthető Skinny Puppyt, és Rhys Fulberrel kísérletezgetni kezdett különféle hangzásokkal. A duó a szoftvermágus Michael Balch érkezésével trióvá bővült, igaz, két lemez után Balch a Ministry kedvéért elhagyta a zenekart.

A vancouveri csapat az 1992-es Tactical Neural Implant lemezzel kegyetlen és precíz, ugyanakkor táncolható indusztriál-techno albumot készített, amelyet ma is az EBM alapdarabjaként tartanak számon. A 2001-ben kiadott Epitaph szintén a stílus gyakori hivatkozási pontja.

Azóta számos tagcserén esett át a Front Line Assembly, Fulber is távozott, visszatért, majd újra távozott, Bill Leeb mindenesetre változatlanul ontja a sötét klubhimuszokat. Kíméletlen négynegyedek, döngölő basszusok, vészjósló szintifutamok, gerjedő gitárok és baljós dalszövegek - ez a koncerteken különösen hatásos Front Line Assembly sikereinek titka. A jelenlegi felállás: Bill Leeb (billentyűsök, programozás, ének), Chris Peterson (billentyűsök), Jeremy Inkel (billentyűsök, programozás), Jared Slingerland (gitár) és Jason Bazinet (dob).

A Front Line Assembly 2007-ben és 2010-ben (a Diesel Clubban) már játszott magyar közönség előtt, akárcsak Leeb és Rhys Fulber egy másik közös projektje, a Delerium. Szeptember 9-én az A38-on is a Fulber által vezetett Conjure One lesz az előzenekar.

A Conjure One jobban előtérbe helyezi a szintetizátort, mint a Front Line Assembly, és belecsempész keleti zenei elemeket is. Fulber számos vendégénekessel dolgozott már együtt, köztük volt Sinéad O'Connor vagy a nyolcvanas évek eurodiszkó-sztárja, Sandra is. A mostani turnén az énekes-basszusgitáros Leah Randi kíséri.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés