bezár
 

art&design

2011. 09. 02.
Hagymanapot rendeznek szombaton Ópusztaszeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, többek között ezekkel ismerkedhetnek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton – tájékoztatta Tóth Antal, a park néprajzi munkatársa az MTI-t.

prae.hu

A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, és voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás, és a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.

A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat.

A vendégek kipróbálhatják a hagymarostálás, -pucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymából és az elkészült füzérekből haza is vihetnek. Az alapanyag természetesen Makóról érkezik a parkba – mondta el a szakember.

Bár lehet, hogy a hagymapucolást megkönnyezik, ezt követően az érdeklődők azt is megismerhetik, milyen szerepe volt a hagymának a népi gyógyászatban és a hiedelemvilágban. Az ínyencek hagymalevest kóstolhatnak, a gyerekek pedig a mézeskalácsot díszíthetnek.

A vendégeket a rendezvény ideje alatt dél-alföldi muzsika és alföldi dalok szórakoztatják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés