art&design
2011. 09. 02.
Hagymanapot rendeznek szombaton Ópusztaszeren
A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, többek között ezekkel ismerkedhetnek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton – tájékoztatta Tóth Antal, a park néprajzi munkatársa az MTI-t.
A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, és voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás, és a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.
A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat.
A vendégek kipróbálhatják a hagymarostálás, -pucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymából és az elkészült füzérekből haza is vihetnek. Az alapanyag természetesen Makóról érkezik a parkba – mondta el a szakember.
Bár lehet, hogy a hagymapucolást megkönnyezik, ezt követően az érdeklődők azt is megismerhetik, milyen szerepe volt a hagymának a népi gyógyászatban és a hiedelemvilágban. Az ínyencek hagymalevest kóstolhatnak, a gyerekek pedig a mézeskalácsot díszíthetnek.
A vendégeket a rendezvény ideje alatt dél-alföldi muzsika és alföldi dalok szórakoztatják.
A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat.
A vendégek kipróbálhatják a hagymarostálás, -pucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymából és az elkészült füzérekből haza is vihetnek. Az alapanyag természetesen Makóról érkezik a parkba – mondta el a szakember.
Bár lehet, hogy a hagymapucolást megkönnyezik, ezt követően az érdeklődők azt is megismerhetik, milyen szerepe volt a hagymának a népi gyógyászatban és a hiedelemvilágban. Az ínyencek hagymalevest kóstolhatnak, a gyerekek pedig a mézeskalácsot díszíthetnek.
A vendégeket a rendezvény ideje alatt dél-alföldi muzsika és alföldi dalok szórakoztatják.
További írások a rovatból
Más művészeti ágakról
Mit jelent az ifjúsági irodalom ma? – kerekasztal-beszélgetés