bezár
 

zene

2011. 09. 01.
Dzsesszfesztivál Újbudán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hetedszer rendeznek Újbudán, a MU Színházban és az A38 Hajón dzsesszfesztivált. Ez alkalommal az idén Kossuth-díjjal kitüntetett, júniusban elhunyt Szabados György, az improvizatív kortárs zene Európa-szerte ismert alakja emlékének ajánlják a péntektől vasárnap estig tartó sorozatot.

prae.hu

A nyár végi kortárs művészeti esemény a MU Színházban kezdődik pénteken este a Budapesten élő lengyel dzsesszfotográfus, Pawel Karnowski kiállításának megnyitójával. A kortárs dzsessz fontos képviselőiről készült felvételek mintha a megélt zene sűrítményei lennének - írják közleményükben a szervezők.

Majd Ágoston Béla (szaxofonok, hegedű, hordódob), Hock Ernő(bőgő) és Szegő Dávid(dob)lép pódiumra. A tavaly összeállt trió hangzásában ezúttal nem a népzenei gyökerek dominálnak, hanem a szabad dzsessz ösztönössége. Őket a DuH, vagyis a Blume-Gratkowski-Márkos-Mezei Quartet lemezbemutatója követi.

Szombaton Tóth Viktor, a fiatal szaxofonos tercettje zenél, Szandai Mátyás bőgős mellett a formáció tagja Hamid Drake, aki az improvizatív zene egyik legnagyobb dobos egyénisége. Stílusában a klasszikus ütőhangszerek hangzását ötvözi afro-kubai, indiai és afrikai hatásokkal. Vasárnap a lengyel Mikrokolektyw és a lengyel-osztrák Hautzinger Duo játszik.

Szombaton délután gyűjteményes dzsesszfotó-kiállítás nyílik az A38 Hajón. A kiállítóteremben az elmúlt hat év koncertjeinek fotóiból és mozgóképes felvételeiből nyílik meg tárlat.

Este a klasszikus svéd dzsessz örökzöldeket sajátságos stílusban előadó, öt tagú Swedish Azzé a koncertpódium, majd a káosz-dzsessznek nevezett irányzat képviselőivel találkozhat a közönség, Bujdosó Jánossal(gitár), Hevesi Nándorral (basszusgitár), Abbas Muraddal (harsona), Vereb Szabolccsal (tenorszaxofon), Lukács Gáborral (altszaxofon), Horváth Lászlóval (trombita) és Németh Csabával (dob).

Vasárnap a Dresch Mihályhoz fűződő Tariqa a magyar népzene, a dzsessz és a marokkói gnawa rituális zene ötvözetét nyújtja. A különleges hangszereket váltogató szaxofonvirtuózt a Magyarországon a berber zenét elsőként játszó Said Tichiti kíséri gembrin, a marokkói pengetős hangszeren. Közreműködik Lukács Miklós cimbalmon, Kovács Ferenc hegedűn és trombitán játszik, valamint Halmos András dobol.

A fesztivált a Zventa Sventana Project zárja, a duó tagja: Tina Kuznyecova (ének, billentyűsök) és Aljena Romanova (ének).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés