bezár
 

zene

2011. 08. 31.
Crossroads - Four Bones Quartet
2011. szeptember 3. Lemezbemutató koncert a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Korai reneszánsztól a 21. századi kortárs zenéig, a klasszikus melódiáktól a könnyed ritmusokon át a jazz világáig terjed a Four Bones repertoárja. Az együttes első nagylemeze a Crossroads, amely magyar zeneszerzőknek az együttes felkérésére íródott műveit tartalmazza: lemezbemutató koncert szeptemberben 3-án, a Trafóban.

prae.hu

A Four Bones Harsonakvartett 2002-ben alakult tagjai Zeneakadémiát végzett művészek. Az együttes fennállása óta számos hazai és külföldi zenei rendezvényen és fesztiválon adott nagy sikerű koncertet. Többek között rendszeresen fellépnek a Múzeumok Éjszakája és Múzeumok Majálisa rendezvényen, a Plein Art Kortárs Művészeti fesztiválon, Sziget Fesztiválon, de koncerteztek a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében, a Ludwig Múzeumban, Szépművészeti Múzeumban, és a Francia Intézetben is.

Külföldi fellépések során eljutottak Angliába, Németországba, Romániába és Bulgáriába, valamint rendszeresen koncerteznek Ausztriában. 2009-ben Kínába látogattak hat koncertből álló turné keretében, amely a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok fennállásnak 60.évfordulója alkalmából rendezett kulturális programsorozat szerves részét képezte.

Az együttes sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot, amikor 2007-ben a Művészetek Palotájában kifejezetten nekik komponált Impressziók című produkciót mutatták be több művészeti ágat felölve olyan közreműködőkkel, mint Palya Bea, Karafiáth Orsolya, valamint a szerző, Nagy János jazz zongorista.

Az együttes az utóbbi időben Four Bones Jazz Combo formációként is bemutatkozott több jelentős koncertteremben, így neves jazz fesztiválokra kapott meghívást olyan zenészek társaságában mint a kiváló hangú Gereben Zita énekesnő.

Idén augusztusban jelenik meg a Four Bones Quartet első nagylemeze, amely kiváló magyar zeneszerzőknek az együttes felkérésére íródott műveit tartalmazza. 

Four Bones Harsonakvartett

A Crossroads valóban útkeresés, útelágazás az együttes életében, hiszen hosszú évek munkája áll a lemez elkészítése mögött. Olyan zenei anyag született meg a kiváló magyar szerzőknek: Barabás Árpádnak, Tallér Zsófiának, Nagy Jánosnak, Lázár Zsigmondnak és Stollár Xéniának köszönhetően, amely rendkívül színes zenei palettát tár elénk, mindeközben a harsonában rejlő összes lehetőséget megmutatva kalauzolja el a hallgatóságot.

Céljuk, hogy megmutassák a nagyközönségnek, hogy a kortárs zene ilyen formában is meg tud szólalni és a szó mögé nem egy "riasztó" gondolatot kell társítani, hiszen a tangótól kezdve a népies és jazz-es elemekig, a crossoveren át a "cirkuszi Marschig" minden megszólal a lemezen, amely élvezetes pillanatokat nyújthat, és a közönséget közelebb hozza a rézfúvós zenéhez - más szempontból mutatva be a harsonajátékot.


nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés