bezár
 

színház

2011. 08. 30.
Dönthetnek a színházi ingatlanok bérbeadásáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színházi ingatlanok bérbeadásáról is dönthetnek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A javaslat a fővárosi tulajdonú színházakat érinti, amelyek eddig ingyen használhatták az ingatlanokat, az előterjesztés szerint azonban a továbbiakban a fővárostól bérelnék őket, miközben az ehhez szükséges forrásokat beépítik támogatásukba.

Szkéné színház

A főváros honlapján nyilvánosságra hozott előterjesztés a színházakkal kötendő bérleti szerződésekre tesz javaslatot.

Az előterjesztés szerint az önkormányzat 2011. évi költségvetésében a színházak támogatási összegét annak figyelembevételével határozták meg, hogy a fővárosi tulajdonú teátrumok eddigi ingyenes ingatlanhasználatát év közben bérleti konstrukció váltja fel.

Az indoklás szerint "ez a konstrukció rímel például arra a törekvésre, hogy a főváros megszüntet minden olyan ingyenes használatot (közterület-foglalás), amely bevételt von ki a főváros költségvetéséből, és valóságossá, mérhetővé teszi a tényleges fenntartói szerepvállalást".

Mint írják "további szempont, hogy a normatív alapú állami támogatás egyik felosztási ismérve az önkormányzati saját támogatás, ezért a bérleti díj bevezetése és annak támogatással való ellentételezése a tényleges fővárosi hozzájárulást hitelesebben tükrözi".

A költségvetés elfogadását követően az önkormányzat a színházak által használt ingatlanokat hasznosításra a BFVK Zrt. vagyongazdálkodási körébe adta.

Az ingatlanok bérleti szerződései határozatlan időtartamra jönnének létre, felmondási idő kikötésével. A színházi társaságokat mint leendő bérlőket három havi bérleti díj + áfa összegnek megfelelő megszerzési díj, valamint öt havi nettó bérleti díjnak megfelelő mértékű óvadék fizetésére köteleznék.

Ezek is szerepelnek a költségvetésben elfogadott színházaknak nyújtott támogatási összegben. A javaslat szerint a megszerzési díjat és az óvadékot legkésőbb december 31-ig kellene megfizetniük a színházaknak.

A közgyűlés a József Attila Színház esetében a szerződés tárgyát képező ingatlanok havi bérleti díját összesen 6.028.417, a Madách Színház esetében 19.669.767, a Mikroszkóp Színpad esetében 1.456.750, az Örkény István Színház számára 3.898.333, a Trafó Kortárs Művészetek Háza számára 186.142, a Szabad Tér Színház számára 1.586.708, a Centrál Színház számára 6.597.333, az Új Színház számára 4.007.250, a Thália Színház számára 11.360.900, a Budapest Bábszínház esetében 599.890, a Katona József Színház esetében 7.312.000, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház esetében 1.796.104, a Radnóti Miklós Színház esetében 2.339.083, a Vígszínház esetében 26.923.767 forint + áfa összegben határozza meg.

A bérleti díjak összege évente a KSH által hivatalosan közzétett fogyasztói árindex mértékének megfelelően korrigálandó.

A bérleti díjon felül a bérlő kötelezettsége a bérlemény használatával összefüggésében felmerülő minden üzemeltetési és közüzemi költség megtérítése.

Az előterjesztés szerint a közgyűlés külön dönt majd a Budapesti Operettszínház alapító okiratának módosításáról és bérleti szerződésének megkötéséről.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés