bezár
 

art&design

2011. 08. 29.
Műemlék hidat bontottak el Nyitrán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elbontották a nyitrai vár több száz éves műemlék hídját. A 18. századi barokk építményt az eredetihez hasonló módon újjáépítik, a kivitelezőnek pedig valószínűleg bírságot kell majd fizetnie - írja az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

prae.hu

Az 1750-es években épült várhíd felújítását augusztus elején kezdték el, az eredeti tervek szerint az úttest alatti tartópilléreket kellett volna megerősíteni és az esővíz elvezetését úgy megoldani, hogy a hídkapu falai ne nedvesedjenek.

A nyitrai városháza által kiadott építési engedélyben hangsúlyosan szerepel, hogy a hidat óvatosan kell szétszedni, hogy minden alkotóelemét újra felhasználhassák.

A munkálatok elkezdése után azonban a statikusok arra a következtetésre jutottak, hogy a boltívek és tartópillérek túlságosan átnedvesedtek, és a lerakódott sóréteg lehetetlenné teszi a további alkalmazásukat. Javaslatuk alapján a műemléknek nyilvánított hidat két hete lebontatták, és felújítás helyett a másolatát fogják felépíteni.

A hidat az ajánlással ellentétben nem apránként szedték szét, hanem légkalapáccsal és buldózerekkel estek neki.

Az eredetihez hasonlóan az új hidat is téglából fogják építeni, de új téglákat kell vásárolni, mert a régi címeres téglák az utolsó darabig szemétdombra kerültek.

Az eljárást nehezményezik a Régi Nyitra Barátainak Klubja városvédő egyesület tagjai. Szerintük a hidat meg lehetett volna menteni, hiszen a felújítás előtt még teherautók is közlekedtek rajta.

A városvédők panasszal fordultak a szlovák kulturális minisztérium műemlékvédelmi felügyeletéhez is, és felhívták az illetékesek figyelmét arra, hogy a felújítást végző cég nem kapott engedélyt a bontásra az építési hivataltól.

A nyitrai püspöki hivatal, amely a felújítás költségeinek kétharmadát - 400 ezer eurót - állja, a műemlékvédőkkel ért egyet.

A lapnak a hivatal szóvivője, Miroslav Lykos elmondta, hogy a felújításra kiadott engedély szerint a keresztfalat és a boltívet le lehet bontani.

A szlovák műemlékvédelmi felügyelet viszont az állítja, hogy nem volt szükség bontási engedélyre, mert a bontás a felújítás része.

Ugyanakkor az Új Szó úgy tudja, hogy a kivitelező céget nagy valószínűséggel meg fogja bírságolni a nyitrai városháza illetékes hivatala.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés