bezár
 

art&design

2011. 08. 29.
Módosulhat a kulturális örökségről szóló törvény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nagyberuházások esetében az előzetes régészeti felmérés szabályainak pontosítását kezdeményezi a fideszes L. Simon László a kulturális örökség védelméről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványában.

prae.hu

Ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be a kormánypárti országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: az elmúlt időszakban számos nagyberuházás esetén problémaként merült fel, hogy a magas beruházási költségű, nagy telephelyigényű beruházások vonatkozásában a kulturális örökségvédelmi szabályok által kötelezően előírt megelőző régészeti feltárások teljes költségigényét nagyon nehéz előre megbecsülni.

Éppen ezért a fideszes képviselő azt kezdeményezi, hogy legyen kötelező a beruházások előtt előzetes régészeti dokumentációt készíteni.

Ennek a műszeres lelőhely- és leletfelderítés és terepbejárás alkalmazásával készült dokumentumnak a segítségével ugyanis ki lehet számolni a régészeti feltárások teljes költségeit és időbeli igényét is - mondta.

L. Simon László leszögezte: további újdonság, hogy ha a dokumentáció során megbecsült költségek túl magasak, akkor állami segítséggel - akár állami támogatással - másik területet lehet találni a beruházáshoz.

A gyakorlatban a fideszes képviselő szerint ez úgy nézne ki, hogy ha egy nagyberuházás a bizonytalan régészeti beruházási költségek miatt nem valósulna meg – ahogyan L. Simon László szerint volt is erre példa – akkor a beruházás kapcsán tárgyaló szakminiszter megegyezhet úgy is, hogy ezek a költségek ne befolyásolják a beruházást.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény tárgyalása a részletes vitával folytatódik az Országgyűlés szeptemberben kezdődő őszi ülésszakán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés