bezár
 

art&design

2011. 08. 27.
Átfogó kiállítás a horvát expresszionista művészetből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első átfogó kiállítás nyílik a horvát expresszionista művészetből Strast i bunt (Szenvedély és lázadás) címmel Zágrábban, a Klovicevi dvori Galériában szeptember 6-án.

prae.hu

A felsővárosi egykori udvarház termeiben most először mintegy 300 kiállítási tárgyon, festményeken, szobrokon, grafikákon, építészeti tervrajzokon, irodalmon, színház- és filmművészeten, zenén keresztül kap átfogó képet a látogató a 20. század eleji művészeti irányzat horvátországi megjelenéséről és kiváló alkotóiról.

Az expresszionizmus irányzata a latin exprimere (kifejezni) szóból ered és 1911-ben az összes modern művészeti irányzat gyűjtőneve volt. Drezdában 1905 és 1913 között működött a Die Brücke (A híd) nevű festészeti csoport, később Berlinben a Der Sturm (A vihar) című irodalmi folyóirat és ez a modern stílus viszonylag korán hódított a horvát irodalomban, a képzőművészetben és a színházban is.

2008-ban ugyancsak a Klovicevi dvori Galériában Tiha pobuna (Csendes lázadás) címmel sikeres kiállításon mutatták be a német expresszionizmus legnagyobb mestereit.

Ekkor határozták el a galéria vezetői, hogy összegyűjtik az irányzat legjobb horvát képviselőit valamennyi művészeti ágból. Az írók között bemutatják például Miroslav Krlezát, a neves zeneszerzőt, Boris Papadopulót, az építészek között Drago Iblert, akinek fából épült toronyháza áll Zágrábban, emellett Marino Tartaglia, Zlatko Sulentic és Milivoj Uzelac, az expresszionista festészet nagy alakjai alkotásai is láthatók lesznek. A stílus jegyei leginkább a grafikában, a rajzban csúcsosodnak ki, Vilko Gecan, Marijan Trepse vagy Sergije Glumac munkáiban.

A kiállítás koncepcióját Zvonko Markovic professzor dolgozta ki, a tárlat - amely november 9-ig tart nyitva - kurátora Iva Sudec - olvasható a Klovicevi dvori Galéria honlapján.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés