bezár
 

színház

2011. 08. 26.
Parasztoperával indul az új évad a Trafóban, idén is lesz Beavató Program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2011. szeptember 1-jén Pintér Béla legendás előadásával, a Parasztoperával és vadonatúj honlappal nyitja meg kapuit és új szezonját a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

Szkéné színház

A 14. évad izgalmas hazai és külföldi újdonságokat és nagy visszatérőket tartogat: szeptemberben a hatalmas sikerre és érdeklődésre való tekintettel ismét Budapesten látható Mundruczó Kornél provokatív „kamion-színházi” előadása, a Nehéz istennek lenni, októberben egy trilógiával tér vissza a Krétakör, majd karácsonyi ajándékképp 7 év elteltével újra a Trafóba érkezik a lenyűgöző svéd új cirkuszi társulat, a Cirkusz Cirkör.

A Trafó most induló szezonját továbbra is a már megszokott műfaji gazdagság jellemzi majd, így kortárs táncban, szakrális, jazz, kortárs és popzenében, képzőművészetben, gyerek- és oktatási programban, különleges, új műfajokban sem lesz hiány.


(200%) TÁNC, SZÍNHÁZ, ZENE

A Trafó legfontosabb programsorozatai természetesen folytatódnak a 2011/2012-es évad során is: a 200% tánc sorozat keretében októberben a kanadai RUBBERBANDance Group kiváló táncosai mutatják meg, hogy milyen remek koreográfiai kombinációt alkot a hiphop, a breakdance és a balett, majd november elején a bangladesi származású, brit koreográfus Akram Khan érkezik legújabb darabjával – lenyűgöző táncosok, gyönyörű színpadkép, a téma pedig a spiritualitás. 2012 tavasza különösen élvezetes lesz a kortárs tánc rajongóinak: újra Budapesten látható majd a belga Rosas, a kanadai Crystal Pite és legújabb koreográfiáját hozza el Emanuel Gat is.

A hazai koreográfusok közül két Lábán Rudolf-díjas alkotó, Frenák Pál és Fehér Ferenc is új darabot készít a Trafóban.

A magyar produkciókon és társulatokon túl (Maladype, PanoDráma, Természetes Vészek Kollektíva, Krétakör, Forte, HOPPart…) a nemzetközi színházi szcéna fontos alkotói és kultikus előadásai fémjelzik az őszt: a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatják be Budapesten a képzőművészként is, rendezőként is világhírű William Kentridge és a dél-afrikai The Handspring Puppet Company lélegzetelállító, felnőtteknek szóló Woyzeck-bábelőadását. Mindössze 2 nappal ezután pedig Mundruczó Kornél kiváló hannoveri rendezését, a Tiszaeszlári Solymosi Esztert. Két kihagyhatatlan előadásról van szó és ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a brit DV8 vendégjátéka is. A fizikai színház műfajának legfontosabb, minden szuperlatívuszt megérdemlő társulata 2012 februárjában érkezik Budapestre.

A zenei évad a Four Bones Harsonakvartett koncertjével és a Jazzforum Budapest sokszínű programjával indul, hogy aztán rögtön lendületes, friss, brit indie-pop és „folctronica” csapatokkal folytatódjon tovább, de a keleti kultúrák meditatívabb zenéire fogékony hallgatóságnak sem kell csalódnia, sőt.

Jelentős újítás azonban az, hogy ebben a szezonban szakrális zenei sorozat darabjait és a hazai színházi előadások egy részét is bérletté „csomagolták” össze – így kedvezményesen kísérhető végig a műfaji szempontból hasonló előadások sora.


SZÍNHÁZI ÉS ZENEI CSEMEGÉK – BÉRLETBEN

Eddig is szerepeltek a Trafó programjában szakrális zenei koncertek, de most fél éven belül négy olyan előadót hallhatunk, akik az általuk képviselt hagyomány legjelentősebb élő mesterei.

Kudsi Ergüner a szufi ottomán tradícióját, a Sabri Brothers a qawwali szufit Pakisztánból, Balamurakrishna a dél-indiai, Kayhan Kalhor pedig az ősi perzsa zenét mutatja be a közönségnek. A műfaj rajongóinak hoztuk létre a Szakrális Zenei Bérletet, hogy kedvezményesen járhassák be velünk ezt a zenei utat.

A Krétakör trilógiájának zárófejezete (A papnő), egy történelmi esemény kortárs feldolgozása (Mundruczó Kornél-Bíró Yvette: Tiszaeszlári Solymosi Eszter) német színészek (Staatschauspiel, Hannover) előadásában, és egy Shakespeare dráma (Ahogy tetszik) a HOPPart és a Nézőművészeti Kft. koprodukciójában, Koltai M. Gábor rendezésében – ezt a három előadást kínáljuk most kedvezményes formában. Ez az Alternatívák - Színházi Bérlet.


KÜLÖNLEGES MŰFAJOK

A Trafó továbbra is örömmel mutatja be a legizgalmasabb műfaji átmenetekből születő produkciókat. Az évad első két hónapjában pontosan ilyen különleges hibrid lesz Claudio Stellato (I) varázslatos előadása, ami egyszerre tánc, tárgyszínház és új cirkusz. Majd jön a japán Contact Gonzo egy formabontó előadással, ami leginkább kontakt improvizáció némi utcai harccal, verekedéssel és tánccal vegyítve. A veszélyes és nagy figyelmet igénylő mozgássorokat Pándi Balázs dobszólói kísérik, élőben.


KÉPZŐMŰVÉSZET ÉS ÁLOM

A Trafó Galéria a 2011-2012-es évadban is Fenyvesi Áron kurátor irányítása alatt működik és szeptember 8-án tárja ki üvegajtaját. Az évadnyitó kiállításból kiderül, hogy vajon álmodnak-e még kortárs képzőművészeink, és ha igen, miről. Álombarikád címmel olyan jelenségek is fókuszba kerülnek majd, mint a posztkommunista tranzit-állapot, társadalmi egyenlőtlenségek, vagy a politikai radikalizmus. Novemberben a Kis Varsó művészcsoport által megálmodott mesebeli installáció végképp elrugaszkodik a valóságtól; a galéria tere különös belső csatatérré válik. Aztán az évad közepén jön némi kitekintés Kelet-Közép-Európából: svéd divatfotó-sorozattal és a divatfotóás hazai úttörőivel. Majd továbbra is a fotónál, valamint a liliputi méretarányoknál maradva Szabó Dezső képzőművész - szintén sok szempontból az álomvilághoz köthető – munkái mutatkoznak be.


KORTÁRS KULTÚRA KISEBBEKNEK ÉS NAGYOBBAKNAK


Egyáltalán nem meglepő, hogy az új cirkuszi előadások (mint Claudio Stellato és a Cirkus Cirkör produkciója) minden korosztályt lenyűgöznek. Ám akad a 2011/2012-es szezonban egy-két további, más műfajú esemény, ahol a fiatalabb korosztályra is számítunk.

Ilyen az Amorf Lovagok zenekar szeptemberi „tócsarobbantó” gyerekkoncertje, délutáni hangszersimogatással és ilyen lesz a Japánból importált és a Kitchen Budapesttel közösen szervezett őrült robot-felvonulás, azaz a Bacarobo Kupa 2.0, a hülye robotok - vicces - versenye, ahol 10-től 100 éves korig mindenki tátott szájjal nézheti majd, hogy milyen az igazi szórakoztató elektronika.

Az új évadban is folytatódik a Trafó nagy sikerrel futó oktatási programja, a Beavató Program középiskolások számára. A programban résztvevő diákok saját iskolájukban zajló játékos interaktív előkészítő foglalkozásokon, táncosok, színészek és drámapedagógusok segítségével hangolódhatnak rá a Trafóban látható előadásokra, majd a produkció megtekintése után a Trafó nagytermében feldolgozó foglalkozások során vitathatják meg, mondhatják el, játszhatják el az élményeiket, gondolataikat, próbálhatják ki az előadás díszleteit és találkozhatnak az alkotókkal is. A pályázati kiírás és részletek a http://beavato.freeblog.hu oldalon találhatók.


Részletek és információk a Trafó programjairól:
www.trafo.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés