bezár
 

zene

2011. 08. 25.
A Nemzeti Filharmonikusok Weimarban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Weimari Művészeti Fesztivált vezető Liszt-dédunoka, Nike Wagner meghívására vasárnap Weimarban ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ).

prae.hu

Programjukon a francia romantikus zeneszerző, Berlioz Faust elkárhozása című műve szerepel, amelynek szólistái Vesselina Kasarova (Marguerite), Raymond Very (Faust), Rubén Amoretti (Méphistophéles) és Christian Miedl (Brander) lesznek, valamint közreműködik a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán) - közölte az NFZ sajtóreferense az MTI-vel.

Kocsis Zoltán karmester szerint nehéz meghatározni Berlioz művét. "Oratóriumnak sokkal operásabb, mint ahogy ezt egy oratóriumtól elvárná az ember, viszont operának meg nem elég, mert a cselekmény annyira nem függ össze" - idézi a közlemény az NFZ főzeneigazgatóját.

"Természetesen, sokadszor adjuk elő a darabot, mert nagyon-nagyon jelentős zenemű. Rettentően nagy hatással volt a közvetlen utódokra, elsősorban Lisztet és Wágnert emelném ki, noha Wágner nem viseltetett rokonszenvvel Berlioz iránt, de mégiscsak sokat merített belőle. Például a vezérmotívumos szerkesztést Berlioztól tanulta el" - jegyezte meg Kocsis Zoltán.

A weimari előadásnak különleges aktualitást ad, hogy Liszt tevékenységének jelentős része Weimarhoz kapcsolódik, tulajdonképpen itt vált a Franciaországban nevelkedett felnőtt világfiból egy igazi német zeneszerzővé, hogy aztán ezen messze túllépve megelőlegezze a XX. század zenéjét.

"Szerintem, nagyon okos választás volt Nike Wagner részéről, hogy éppen a Faust elkárhozását szemelte ki. Tudniillik végigkövethetjük ezen a művön gyakorlatilag a Beethoven, Berlioz, Liszt, Wágner jövő vonalat" - vélekedett Kocsis Zoltán.

A Mephistót éneklő Rubén Amorettivel 2010-ben már előadták a darabot Budapesten. A többi szólistával először dolgoznak ebben az előadásban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés