bezár
 

építészet

2011. 08. 24.
XVI. Országos Főépítészi Konferencia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vendégváró vízpartjaink címmel kezdetét vette a XVI. Országos Főépítészi Konferencia szerdán Balatonfüreden. A hazai építész szakma legrangosabb fórumán az ország több mint kétszáz településének főépítésze vesz részt - közölték a szervezők az MTI-vel.

prae.hu

Mint azt András István, Balatonfüred főépítésze elmondta, a háromnapos tanácskozás fő témáját a vendégváró vízpartok képezik, ez adja a konferenciát kísérő kiállítások aktualitását és a szakmai előadások tartalmát.

A különböző minisztériumokból meghívott előadók beszámolnak a fejlesztések támogatási rendszeréről és a tervezett vízparti beruházások lehetőségeiről. Az EU Duna Makroregionális Stratégia Kormánybiztosi Hivatal vezetője az európai együttműködési rendszerről tart előadást.

A konferencia csütörtökön kezdődő szekcióülésein is a vízpart-tematikához kapcsolódóan lesznek vitaindító előadások, megvizsgáljuk, hogy a vízpart és a hely szelleme hogyan formálja-alakítja az építészet jellegét - fűzte hozzá András István.

A több aktuális szakmai előadást felölelő fórumon bemutatkozik Nagy Ervin, az idén kinevezett új országos főépítész is.

Papp Zoltán Tamás, az Országos Főépítészi Kollégium konferencia munkacsoportjának vezetője elmondta az MTI-nek, hogy Balatonfüred a közelmúltban megvalósult jelentős városfejlesztési beruházásoknak köszönhetően izgalmas példákat nyújt a vízpartok fejlesztésére.

A XVI. Országos Főépítészi Konferencia ideje alatt a balatonfüredi Kisfaludy Galériában Folyóparti, vízparti projektek címmel nyílik meg több kiállítás, az Értékteremtő vízparti fejlesztések címet viselő összeállításban a végzős önkormányzati főépítész-szakmérnökök már megvalósult fejlesztésekről és vízparti tervekről készített gyűjteménye látható.

Marton Rozália ( MOME Doktori Iskola - témavezető: Turányi Gábor DLA ) A HATVANAS ÉVEK BALATONI ÉPÍTÉSZETE című kiállításán a 60-as évek jellegzetes építészetét mutatják be, amely az első Balatoni Regionális Terv ( 1957-58 -ban készült, és a kormány 1963-ban hagyta jóvá ) alapján felépített, akkoriban modernnek számító kőépületekre nyújt visszatekintést. A Vaszary-villa kertjében látható a Margitsziget partjainak rendezésére kiírt hallgatói tervpályázat anyaga Város és víz címmel.

A háromnapos konferencia teljes programja a www.balatonkozpont.hu/foepitesz_konferencia.php internetes oldalon olvasható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés