bezár
 

art&design

2011. 08. 24.
Papp Oszkár festőművészt 6-án temetik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Papp Oszkár Kossuth-díjas festőművésztől szeptember 6-án, kedden 14 óra 15 perckor vesznek végső búcsút a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában - közölte özvegye szerdán az MTI-vel.

prae.hu

Papp Oszkár augusztus 12-én, 86. születésnapja után egy nappal hunyt el.
A Kossuth-díjjal tavaly kitüntetett művész 1945 és 50 között járt a képzőművészeti főiskolára, mestere volt többek között Bernáth Aurél és Szőnyi István. Korábban részt vett az ellenállási mozgalomban, majd a II. világháború után a népi kollégiumok szervezésében.

Ő maga a Dési Huber István képzőművészeti kollégiumot vezette. 1950-ben kizárták mindenhonnan, két és fél évtizedig abból élt, hogy falképeket és mozaikokat restaurált a műemlékvédelmi hivatalnak.

Avantgárd művészként hosszú ideig eltiltották a bemutatkozástól, első tárlata 1965-ben volt a Bercsényi Kollégiumban. Kitanulta a tűzzománc technikát, sok ilyen alkotást is készített, köztük a Ferenciek terén az aluljárót díszítő Budapest-képet. Több könyvet az ő zománcképeivel illusztráltak, így például az Európa Kiadónál megjelent Homéroszi himnuszokat.

Papp Oszkár folyamatosan dolgozott, tavaly, a 85. születésnapja alkalmából mintegy 40 kisebb festményből álló sorozatot állított ki a Budai Művészházban.

A festés mellett rendszeresen írt kortársairól, a művészekről az Új Művészet című folyóiratba és a Donáth László vezette békásmegyeri evangélikus gyülekezet lapjába.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés