bezár
 

zene

2011. 08. 24.
A fáradhatatlan szaxofonos legenda, Sonny Rollins végre Magyarországon!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jazztörténeti pillanatnak lehet tanúja november 10-én a Művészetek Palotája közönsége: először játszik Magyarországon a szaxofon fáradhatatlan legendája, Sonny Rollins.

prae.hu

A most nyolcvanegy éves művész ifjúkori mentora Thelonious Monk volt, és már huszonévesen együtt dolgozott Miles Davisszel. Második Grammy-díját 2005-ben kapta, idén márciusban pedig Barack Obama a National Medal of Arts elismeréssel tüntette ki.

Részlet a Gramofonban olvasható exkluzív interjúból:

„Gyerekkoromban, a harmincas-negyvenes években rengeteget jártam moziba. A film és a rádió volt akkor az egyik fő szórakozás. Sok zenés filmet is játszottak, a rádióban pedig gyakran lehetett jazzt hallani, s mindkét forrásból jöttek a Nagy amerikai daloskönyv számai, amelyeket ma standardeknek hívunk. Iszonyatos mennyiségű melódia ragadt meg a fejemben. Néhány ilyen szám esetében később rájöttem, hogy kiváló alapot szolgáltatnak a rögtönzés általam művelt válfajához. (...) Az improvizálás feltétele, hogy a muzsikus elsajátítsa az alapokat, biztosan megtanulja nemcsak a dallamot, hanem annak a harmóniáit is, aztán amikor rögtönözni kezd, minderről meg kell feledkezzen, és hagynia kell, hogy a tudatalattija kerekedjék felül. Ekkor jön az improvizáció.”



Az interjú teljes terjedelmében a Gramofon őszi számában olvasható.

Forrás: Gramofon


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés