bezár
 

irodalom

2011. 08. 23.
Le Clézio és Mark Obama volt a sztár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi negyedmillió látogató után idén is több százezer érdeklődőt vonzott a kedden véget ért sanghaji könyvvásár: az eseményen a Nobel-díjas Jean-Marie Gustave Le Clézio és Barack Obama amerikai elnök Kínában élő féltestvére, Mark is részt vett.

prae.hu

Az elmúlt hét során a Sanghaji Kiállítóközpont mintegy 22 ezer négyzetméterén 500 kiadó több mint 150 ezer kötetével ismerkedhetett meg a kínai olvasóközönség. Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett sanghaji könyvvásáron túlnyomórészt az elmúlt hónapok hazai termését mutatták be, ám az eseménnyel párhuzamosan idén először egy nemzetközi irodalmi fesztivál is helyet kapott.

A külföldi vendégek közt a 2008-ban irodalmi Nobel-díjat nyert Jean-Marie Gustave Le Clézio, Colm Toibin ír író és a Nem a narancs az egyetlen gyümölcs című regényével híressé vált Jeanette Winterson brit írónő is szerepelt. A könyvvásáron Barack Obama amerikai elnök féltestvére, a kilenc éve Sencsenben (Shenzhen) élő Mark Okoth Obama Ndeseandjo személyesen népszerűsítette 2009-ben kiadott, kínaira idén lefordított életrajzi ihletésű könyvét. A Nairobitól Sencsenig címet viselő mű egy kenyai születésű tanár életét mutatja be, aki először az Egyesült Államokban telepedik le, majd 2001. szeptember 11. után Kínába költözik.

A könyvvásár egyik különlegességeként az 1930-as évekből származó olvasókönyveket és az 1950-es és 1970-es években használatos tankönyveket lapozgathattak a látogatók, de a múltidéző művek mellett a legújabb digitális kiadványok és elektronikus olvasók is bemutatkoztak.

Rendkívül sikeresnek bizonyultak a tradicionális kínai orvoslással kapcsolatos könyvek, amelyekből a hét végére már csupán a bemutató darabok maradtak. Hivatalos statisztikák egyelőre nincsenek, ám a becslések szerint az idei látogatók száma megközelíti a tavalyit: akkor több mint negyedmillióan vásároltak belépőjegyet, ami a kiadók számára rekord nagyságú, 40 millió jüan (1,17 milliárd forint) forgalmat hozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés