bezár
 

film

2011. 08. 23.
Tűzáldozat a filmért Tallinnban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyedülálló filmes performanszot, "tűzáldozatot" mutatnak be a Tallinni-öbölben 60 Seconds of Solitude in Year Zero (60 másodperc elhagyatottság a nulladik évben) címmel. A nemzetközi alkotók egyperceseiből montírozott filmet csütörtökön este vetítik, majd fölgyújtják a vetítővásznat és a lángok közé dobják az egyetlen kópiát.

prae.hu

A szerzők: Taavi Eelma, Veiko Öunpuu és a kultikus La Fura dels Baus barcelonai csoport (a világ egyik legnagyobb látványszínháza, 2009-ben a budapesti Sziget fesztiválon szerepelt) májusban, a cannes-i filmfesztiválon hirdették meg ezt a programot a 35 milliméteres film védelmében és azért, hogy felhívják a figyelmet, milyen törékeny és tünékeny gondolathordozó a mozgókép - mondta el az MTI-nek Anu Kippasto, a budapesti Észt Intézet igazgatója.

A felhívás szerint egyperces alkotással jelentkezhettek filmesek a világ minden tájáról. A mű lehetett önálló egy perc vagy korábbi munkákból részlet, de sem direkt muzsika, sem beszéd nem szerepelhetett a 35 milliméteres szalagon.

A rendezők között van a katalán Albert Serra, az egyesült államokbeli Mark Boswell, a japán Naomi Kawase és a francia Philippe Grandrieux, aki 1985-ben a Kincses sziget című film segédrendezője volt.

Európa 2011-es kulturális fővárosában unikális ceremónia keretében mutatják be az öbölben felállított óriásvetítőn a 60 rendező egyperceseiből montírozott 60 perces alkotást.

Egyszeri alkalom lesz a különös film megtekintése, mert a bemutató után következik az ősi "tűzáldozat" a filmért: a nézők szeme láttára válik a lángok martalékává a vászon és a film egyetlen kópiája is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés