bezár
 

zene

2011. 08. 22.
Zene, tánc és fotó a magyarkanizsai fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén ismét megrendezik a magyar határhoz közeli vajdasági városban, Magyarkanizsán (Kanjiza) a Jazz, improvizatív zene... című zenés, táncos fesztivált, benne Nagy József táncos-koreográfus legújabb produkciójával, az Azamival, Kodály-zenével, kórusmuzsikával és éjjeli szabadzenéléssel.

prae.hu

Bicskei Zoltán, a fesztivál főszervezője elmondta az MTI-nek, hogy szeptember 8. és 10. között immár 17. alkalommal rendezik meg Magyarkanizsán a fesztivált.

Hagyományosan összekapcsolják a különböző műfajú zenéket, a kortárs táncot és a fotót, így a művészeti ágak szervesen építik föl egymást. Magyarországi, argentin, egyesült államokbeli és a délszláv régióból érkező zenészek mellett föllép Phil Minton brit kortárs énekes helyben szervezett 50 tagú kórusa, fotótárlatot nyitnak és műhelymunkák is lesznek.

A magyarkanizsai piactéren zenés megnyitó lesz szeptember 8-án, csütörtökön reggel fél kilenckor, a Bakos Trió népzenei ihletésű muzsikája hangolja rá a lakosságot a fesztiválra.

Este fél hétkor nyitják meg a városszerte csak Deszkának ismert Vajda Jánosnak (1956-2002) a vándormunkásokat, pásztorokat, alkoholistákat ábrázoló, 22 fekete-fehér fotóját bemutató tárlatot.

A folytatásban a Művészetek Házában a Stevens-Mezei duó zenél, Michael Jefrey Stevens zongorán, Mezei Szilárd brácsán játszik.
Az amerikai pianistát a modern dzsessz egyik legfontosabb figurájának tartják a világban, több mint 400 darabot komponált különböző együtteseknek, rendszeres résztvevője az olasz a norvég, a portugál, a német fesztiváloknak és a magyar dzsessz workshop sorozatoknak.

Új projektjében szerepel a közös zenélés a zentai Mezei Szilárddal, aki Nagy József híres táncos-koreográfus zeneszerzője és zenésze. A 37 éves komponista népzenéhez kötődő improvizatív zenét játszik.

Bartók Béla muzsikája mellett Szabados György (1939-2011) Kossuth-díjas zeneszerző, zongorista, a dzsesszrögtönzés mestere a példaképe. Phil Minton brit énekes amerre jár a világban, a helyi fiatalokból kórust szervez és nem betanult dalt adnak elő, hanem közös rögtönzésekből alakítanak ki mintegy 45 perces muzsikát.

Magyarkanizsán a helyiekből és a környékbeliekből álló Feral Choir ad műsort.

Az estet a Dresch Quartet zárja. Dresch Mihály fúvós hangszereken, Lukács Miklós cimbalmon, Hock Ernő nagybőgőn játszik, Baló István ül a doboknál és kiadás előtt álló korongjukról játszanak.

A fesztivál második napja klasszikus zenével indul. Milan Vrsaljkov szlovén csellista, Végh Sándor tanítványa és partnere, Jasna Nadles szerb fuvolista lesz. Az Isztriai-félszigeten élő muzsikusok Bach-, Kodály-, Tartini- és Villa-Lobos-műveket adnak elő.

Este szerbiai ősbemutató lesz: Nagy József Azami című új darabjában hat táncos-színész álarcokban az alakoskodás világát idézi meg. A világhírű táncos munkabemutatónak szánja a mostani, félórás változatot, jövőre készül el a teljes darabbal. A kortárs tánc után argentin népzene következik: a 2005-ben alapított Astillero nyolc tagú együttes Buenos Airesből érkezik és népi gyökerű új tangót játszik.

Szombaton vajdasági magyar népdalokat ad elő a Burány-Mezei magyar-szerb kvartett. Ifjabb Burány Béla szaxofonokon és furulyákon, Benkő Róbert nagybőgőn, Sárvári Kovács Zsolt ütőhangszereken, míg Mezei Szilárd brácsán játszik.

A nap és egyúttal a fesztivál zárásaként Perry Robinson, a neves New York-i klarinétos, szaxofonos Ed Schuller nagybőgőssel és Ernst Bier dobossal triózik, bekapcsolódik játékukba Matthew Shipp zongorista.
Mindhárom éjszakán a Művészetek Háza átriumában jam session lesz: a magyarországi Ávéd János altszaxofonon, Hock Ernő nagybőgőn és Benkó Ákos dobon zenél - sorolta a programokat Bicskei Zoltán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés