bezár
 

irodalom

2011. 08. 22.
Az MMA-közgyűlésről a kulturális bizottságban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Stefanovics Péter Munkácsy-díjas festőművészt és Mezey Katalin József Attila-díjas írót választotta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alakuló közgyűlésének előkészítését végző szervező bizottságba hétfői ülésén az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága.

prae.hu

Mint az ülés elején L. Simon László fideszes elnök emlékeztetett, az MMA működéséről júliusban elfogadott törvény szerint a művészeti akadémia alakuló ülését nyolctagú szervező bizottság készíti elő, amelybe két tagot a parlament kulturális bizottsága választ meg.

L. Simon László javaslatára a szervező bizottságba 12 kormánypárti képviselő igen szavazatával és 1 szocialista képviselő tartózkodásával Stefanovics Pétert és Mezey Katalint választotta a kulturális bizottság.

Az MTI kérdésére Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke elmondta, hogy az alakuló közgyűlés megtartására a törvény júliusi elfogadásától 120 napos határidőt ír elő.

Az akadémia a 2012. január elsején hatályba lépő új alaptörvényben rögzített intézmény.

Az MMA-ról szóló jogszabály értelmében a művészeti akadémia az önkormányzatiság elvén alapuló köztestület lesz, amely a művészettel - különösen az irodalommal, a zenével, a képző- és iparművészettel, valamint az építészettel, a fotó-, a film-, az előadó-, a népművészettel, továbbá a művészet elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat lát el.

A művészeti akadémiát rendes, levelező, tiszteleti és pártoló tagok alkotják. A tagokat a közgyűlés választja közvetlen és titkos szavazás útján. Az MMA rendes tagjainak száma legfeljebb kétszáz lehet, ők a magyar művészeti életben kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítményt felmutató művészek lehetnek.

A törvény értelmében a köztársasági elnök is megerősíti majd tisztségében az MMA elnökét, a szervezet főtitkárának megbízatása öt évre szól.

Az MMA véleményét a hazai művészeti életet, valamint az MMA működésének feltételeit érintő jogszabályok, kormányzati programok vagy intézkedések előkészítése során a júliusban elfogadott törvény értelmében ki kell kérni.

A művészeti akadémia a központi költségvetésben önálló fejezetet alkot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés