bezár
 

art&design

2011. 08. 22.
Bada Dada-emlékkiállítás a Home Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bada Dadának, polgári nevén Bada Tibornak, a magyar és a vajdasági avantgárd és underground kultúra egyik meghatározó alakjának születésnapja alkalmából emlékkiállítás nyílik mintegy 60 munkájából augusztus 30-án, kedden a Home Galériában.

prae.hu

Kertész Csaba, a galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a művész 1963. augusztus 11-én született Újvidéken (Novi Sad) és a megnyitó közönségével inkább erre a dátumra emlékeznek, ugyanis halálának is most volt az ötödik évfordulója (július 4.).

"1977-től vagyok Bad Art (gonosz művészet), 1982-től Bada Dada, ebbe minden belefér, de a lényeg a jó és a gonosz küzdelme a buta unalom ellen" - írta mgáról korábban a művész.

A galériavezető gazdag anyagot gyűjtött össze a tárlatra, barátoktól, ismerősöktől és a művész fogorvosától, akinek képpel fizetett a kezelésekért. Rajtuk kívül Szombathy Bálint képzőművész, aki "földije" volt Badának, szintén kölcsönzött képeket a tárlatra.

Ott lesznek jelentős festményei mellett képversei, grafikái, a Csontikák sorozat, vagyis marhalábszárból készített szobrai, az Ikebada, azaz három befőttesüvegbe rendezett ecsetei, talált tárgyai.

Láthatja az érdeklődő többek között a Fekete szivárvány Európa felett című olaj-vászon festményét, A repülő disznót, a Dr Zsivago Dark Star című kollázs önarcképét napszemüvegben, gitárral a kezében, A palicsi szörnyeteg visszavonul című alkotását, amely a Loch Ness-i szörnyre utal és ott lesz néhány, botrányt okozó munkája is.

Bada Dada képzőművészeti középiskolát végzett, majd a haditengerészetnél szolgált Pulában, elvégezte a magyar szakot az újvidéki egyetemen, rajzaival a jugoszláv képregény megújítója volt. Zenélt a Tudósok együttesben, legismertebb nótája az Apa kocsit hajt című.

1992-ben költözött Magyarországra és drMáriással performansz, költészeti és zenei duót alkotva többször fellépett. Budapesten, rákoskeresztúri műtermében dolgozott, de szellemileg Szentendréhez kötődött és jó viszonyt ápolt a Bizottság együttes tagjaival.

2006. július 4-én, 43 évesen műtermében önkezével vetett véget életének. A Bada Dada-emlékkiállítás szeptember 30-ig tart nyitva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés