bezár
 

színház

2011. 08. 21.
Keleti Éva fotóművész életmű-kiállítása a Budapest Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Keleti Éva Prima Primissima díjas fotóművész 80. születésnapja alkalmából Visszapillantás/Flashback címmel - zömében eddig nem publikált fotóiból - életmű-kiállítás nyílik augusztus 25-én, csütörtökön a Budapest Galériában, ahol bemutatják Visszapillantás címmel 250 oldalas, most megjelent albumát is.

Szkéné színház

"Olyan Keleti Éva mutatkozik be a közönségnek, akit eddig nem ismertek, a 100 kiállított kép 80 százaléka még nem jelent meg sehol, a fotóknak mindössze 20 százaléka ismert" - mondta el a művész az MTI-nek.

Keleti Éva úgy gondolta, hogy 80. születésnapja alkalmából - ennek pontos dátuma augusztus 18. - leginkább ismeretlen képeivel mutatkozik be, de óhatatlan, hogy a visszapillantáskor ne legyenek ott az ismert táncos és színházi fotói.

A művész a táncot, a mozdulatot mindennél jobban szerette, ott volt az operaház összes klasszikus balett bemutatóján, bábáskodott a Pécsi Balett megszületésénél és rendszeresen bejárt órákra a Balettintézetbe. Emblematikus táncos fotója az Extázis című, amely egy csillogó, fekete bőrű táncosnőt ábrázol fehérben, s az elkapott mozdulat úgy mutatja, mint egy szálló lepkét. Az Extázis mellett a Levegőben című táncképe is ott lesz a tárlaton.

A színházat színészbarátain keresztül mutatja meg, mint például a színészkirály páros, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán megrendítő közös képét budai otthonukban vagy Timár Józsefet Az ügynök halála című dráma címszerepében. Különös látvány lesz öt ismert színész képe, ugyanis Törőcsik Marit, Tordai Terit, Béres Ilonát, Kálmán Györgyöt, mint "fára mászó bárót", Italo Calvino 1957-ben kiadott azonos című regénye után szabadon, és Kállai Ferencet annak idején fölküldte a fára és úgy fényképezte le őket. Ez pszichológiai teszt volt - árulta el -, a "kapcsolatteremtés pillanata, mert aki ezt megtette, az utána mindent megtett nekem" - jegyezte meg. Alfonzó a lakásán Keleti Évának előadta jó néhány paródiáját, ebből 4-5 fotót mutat be a művész.

Gobbi Hildát, a Nemzeti Színház kiemelkedő színészét akkor kapta lencsevégre, amikor elcsigázottan, kifordulva ült kis kocsija vezetőülésén éppen cigarettára gyújtva, a lerombolt Nemzeti Színház irataival a lába előtt. Ezt a fotót még soha nem publikálta. Gobbi Hildáról még egy ismeretlen kép lesz, mégpedig a kutyájával. Sok híres külföldi színészt, írót is lefotózott, köztük van Marina Vlady francia színész és énekes, Yves Montand francia filmszínész és sanzonénekes, Orson Welles brit színész, színházi- és filmrendező és John Steinbeck amerikai író, színdarabíró, az Édentől keletre című regény szerzője.

Keleti Éva hosszú hónapokig válogatta az anyagot, a riportképeket MTI-s korából, majd az 1976 és 1989 közötti időszakból, az utolsó képet 1989-ben készítette - jegyezte meg. A fotóművész a Magyar Fotónál, az MTI jogelődjénél kezdte karrierjét, majd 1956-tól az MTI-nél folytatta, ahol rögtön a színházat kapta feladatul. Munkásságát többszörösen elismerték, legutóbb 2008-ban Prima Primissima díjjal tüntették ki. Az MTI archívumából válogatott és szerkesztett több sorozatot, például a Film Színház Muzsikát, benne a Darvas Ivánról, Törőcsik Mariról és Kállai Ferencről kiadott albumot.

A Keleti Éva-kiállítás - amely szeptember 25-ig tart nyitva - megnyitóján bemutatják a Visszapillantás című fotóalbumot, amely a tárlat képeit tartalmazza 250 oldalon, s egy-egy fejezethez maga írt szöveget. A kötetet Szarka Klára szakíró, fotótörténész szerkesztette és ő a kiállítás kurátora is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés