bezár
 

színház

2011. 08. 17.
Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán közös estje a Millenárison
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Grecsó Krisztián író és öccse, Grecsó Zoltán táncos-koreográfus közös estjét láthatja a közönség a Szavak a szabadban - Tánc és irodalom a Millenárison című sorozat keretében augusztus 18-án, csütörtök este. (Kép: irodalmijelen.hu)

Szkéné színház

Az író-táncos testvérpár korábban már bemutatkozott az áprilisi Margó Fesztivál Rokonok című programján, a Millenáris parkban most egész estés közös programmal állnak elő.

Az este három felvonásból áll, amelyek címét egy-egy Grecsó-mű adja: Pletykaanyu, Tánciskola és Mellettem elférsz címmel. Ezekhez kapcsolódik Grecsó Zoltán három táncprodukciója, amelyekben táncos barátai is fellépnek. A felolvasás és a tánc mellett a nézők beszélgetést hallhatnak gyermekkorról, családi titkokról, Szegvárról, felmenőkről, sorsokról.

Grecsó Krisztián az MTI-nek elmondta, hogy erre az alkalomra új darabbal is készülnek. "Zoli, az öcsém készített egy új koreográfiát, amely a Mellettem elférsz ihletésére született" - mondta, hozzátéve: ennek érdekessége számára, hogy családregényét testvére más szemmel olvashatta, ő jobban láthatta, mennyi benne a fikció.

Mint mondta, a korábbi koreográfiákból felhasznált motívumok is más összefüggésbe kerülnek ezen az estén; a zene, a tánc, a fények, a vetítés és a szöveg szimbiózisából új darab születik.

Az anekdotázó, személyes hangulatú estén a beszélgetés a családi hagyományról és a múltról szól, a darabok is ezzel foglalkoznak - mondta, hozzáfűzve, hogy a Winkler Nóra vezette beszélgetés improvizatív, amelybe a táncdarabok is spontán épülnek bele.

"Tulajdonképpen ez az a fajta pódium est, amelynek korábban nagy hagyománya volt a magyar irodalomban" - mutatott rá. Hozzátette: ilyen típusú összművészeti produkció természetesen mindig is létezett, most tánc és irodalom kapcsolata elevenedik meg, áll össze egy kompakt estté.

Kérdésre válaszolva elmondta, ugyan van néptáncos múltja, ez alkalommal mégse perdül táncra. "Aki táncolni szokott, az fog táncolni, és aki nem szokott, az nem fog. Megcsúfolása lenne a dolgoknak, ha azt játszanánk, hogy mindenki mindenhez ért" - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy, ha lesz rá érdeklődés, máskor is szívesen fellépnének hasonló összművészeti produkcióval.

Az est részletes programja a Millenáris honlapján itt olvasható!

Az est a facebookon itt található!

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron, a békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett tanítóként, de sohasem tanított. A József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Öt évig élt Békéscsabán, volt a Bárka folyóirat szerkesztője, a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke is. 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát. Isten hozott című regénye (Magvető, 2004) németül, csehül és szlovénül is megjelent. A Magvető gondozta a Pletykaanyu című novelláskötet második kiadását is 2005-ben, 2001-ben ezzel a kötettel robbant be Grecsó Krisztián a kortárs prózairodalomba. 2008-ban jelent meg Tánciskola című regénye. Legújabb műve, a Mellettem elférsz 2011 tavaszán került a könyvesboltokba. Drámáját, a Cigányokat (2010) Máté Gábor rendezésében tűzte műsorra a budapesti Katona József Színház. Déry Tibor-díjat 2004-ben, József Attila-díjat 2006-ban kapott.

Grecsó Zoltán 1983. április 8-án született Szentesen, a helyi Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatán érettségizett. 2006-ban Linzben diplomázott, 2007-től a Frenák Pál Társulat táncosa. Willany Leó Improvizációs Táncszínház néven, heti rendszerességgel jelentkező saját improvizációs stúdiót hozott létre 2008-ban. Számos magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt - Frenák Pál, Goda Gábor, Anna Tente, Stefanie Batten Bland -, díjakat nyert el a Bachelor Day és Conversation Full of Salt című produkcióival. Jelenleg szabadúszó táncművészként legtöbbet a Duda Éva Társulattal dolgozik. Táncpedagógusként kortárstáncot oktat, koreográfusként 2009 óta tevékenykedik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés