bezár
 

art&design

2011. 08. 16.
Boldogasszony és Szent István alakja Székesfehérvár ünnepi kiállításain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs művészek Boldogasszony ábrázolásait, valamint Szent István alakját és tiszteletét képeslapokon bemutató kiállítással is tiszteleg Székesfehérvár a "magyarok nagyasszonya" és az államalapító szent király emléke előtt a Nagyboldogasszony vigíliájától Szent István napjáig terjedő ünnepi időszaka keretében.

prae.hu

A Fejér Megyei Levéltár kápolnájában megnyílt Boldogasszony című tematikus tárlat 26 alkotónak a budapesti Forrás Galéria tulajdonában levő 26 alkotását - festményt, grafikát, szobrot, kisplasztikát - mutat be.

A kiállítást tavaly márciusban rendezték meg a Forrás Galériában, majd azóta a Kárpát-medencében húsz helyszínen mutatták be.

A Fekete Sas Patikamúzeumban kedden nyitotta meg Vargha Tamás (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke azt a kiállítást, amely 88 képeslapon mutatja be Szent István alakjának és tiszteletének az ábrázolását.

Az államalapító király alakját minden korban másként ábrázolták a képeslapokon. Megörökítették hadvezérként, kegyes királyként, egyház alapítóként, vallásvédőként, életművének más-más részét helyezve az ábrázolás középpontjába.

A tárlat anyagát a több tízezres képeslapgyűjteménnyel rendelkező Steiner Józsefné nagyatádi magángyűjtő kölcsönözte a kiállítást rendező Szent István Király Múzeumnak. A kiállítás október 2-ig látható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés