bezár
 

film

2011. 08. 13.
CineFest: Szőts-retrospektívvel folytatódik a CineClassics
Jameson CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17-25.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaly nagy sikert aratott CineClassics folytatódik Miskolcon: a programsorozat idén szeptemberben, többek között, az éppen 70 éve készült mesterművel, az Emberek a havasonnal és a film jövőre 100 éve született rendezőjével, Szőts Istvánnal foglalkozik.

prae.hu

Pintér Judit és Muszatics Péter szervezésében szeptemberben retrospektív és konferencia foglalkozik a magyar film egyik legnagyobb alakjával, a Miskolci Galériában kiállítás idézi fel Szőts alakját és filmjeit, szó lesz a művész ma is rendkívül aktuális Röpirat a magyar filmművészet ügyében című könyvéről, és filmes diákok - a kolzsvári Sapientia és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, M. Tóth Géza és Tóth Orsolya vezetésével - újraforgatnak egy Szőts-rövidfilmet, melyet a CineFest záróestjén láthat majd a közönség. A Filmvilág szeptemberi száma a Röpirat aktualitását elemzi.

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a CineFest évek óta foglalkozik filmtörténeti témákkal: a fiatal filmesek legjobb, új utakat mutató műveinek bemutatásával párhuzamosan fontosnak tartja a gazdag magyar filmes örökség népszerűsítését is. A fesztivál 2010-től filmtörténeti programjait CineClassics néven fogja össze. Számos olyan magyar származású és világhírű, de nálunk szinte ismeretlen alkotó van, akik életműve még felfedezésre vár. Tavalyelőtt Miskolcon Emeric Pressburger, tavaly Korda Zoltán volt a fókuszban, a legendás brit-magyar forgatókönyvíró-rendezőre többek között fia, David Korda emlékezett.

JAMESON CINEFEST - MISKOLCI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL
2011. szeptember 17-25.

www.cinefest.hu
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés