bezár
 

zene

2011. 08. 13.
Vasárnap fellép a Volkova Sisters a Szigeten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
William Gibson amerikai cyberpunk-szerző Trendvadász című regényéből kölcsönözte nevét a Volkova Sisters; a súlyos hangzású, elektrót a gitárzenével keverő színvonalas projekt egyre markánsabb szereplője a hazai színtérnek. Berger Dalma és Sándor Dániel szüleménye hétfőre viradóra a Sziget fesztivál Cöxpon Ambient sátrában lép fel.

prae.hu

A Volkova Sisters lassan hömpölygő, angol nyelvű zenéje a nyolcvanas évek dark wave hangzását idézi fel, kicsit a My Bloody Valentine és a Cocteau Twins felfogásában.

"Abból szűrök, ami keresztül megy rajtam. Nem igazán hívnám ezt vonzódásnak, valószínűleg inkább azoknak a zenei áramlatoknak a hatása ez, amiket hallgatok. Ettől függetlenül nagyon sok más töltetű dolog is foglalkoztat, ami ugyancsak feltölt, csak ebben az együttesben ezekkel a fajta energiákkal szerettünk volna dolgozni" - fejtette ki Berger Dalma énekesnő az MTI-nek.

Berger Dalmát szakma és közönség egyaránt az egyik legegyedibb hangú magyar előadóként tartja számon. A 28 éves pécsi énekesnő korábban a triphopot a rockkal vegyítő népszerű koncertzenekar, az Esclin Syndo frontembereként lett ismert, egy ideig ő volt a szintén triphopos Realistic Crew hangja, 2004 óta pedig a nu jazzben utazó Singasban (korábban Singas Project) is játszik.

<iframe width="420" height="269" src="http://www.youtube.com/embed/53lfLpAIbWY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Egy jó csapatban minden fajtájú és minőségű képesség megtalálja a neki szánt feladatot, ugyanakkor egy markáns szellemi vezérfonal zászlaja alatt a résztvevőknek alázattal és figyelemmel kell viseltetniük egymás iránt" - fogalmazott Berger Dalma, aki azt mondta, jelenleg nem tud válaszolni arra a kérdésre, végleg vége-e az Esclinnek vagy lehet még folytatás.

Az Esclinből vele tartott Sándor Danival tavaly márciusban lépett először közönség elé a Volkova Sistersszel, amely idén már két három-három számos EP-t (Venus Robots 1-2) is feltett honlapjára ingyenes letöltésre. A Volkovát nem játsszák a rádiók és Dalmáék iránt a kisebb zenei blogokon kívül egyelőre médiaérdeklődés sem igen van. "Ha ennek változnia kell, változni fog, ha nem, az sem hiszem, hogy bármilyen módon megtörné a lelkesedésünket" - fogalmazott a magyar könnyűzenében napjainkra kialakult sajátos helyzet kapcsán az énekesnő.

Mint kifejtette, nem tervezik, hogy újabb néhány számos EP-t készítenek, őszre talán készen lesz a stúdióalbum, de még most is írnak dalokat.

"Amíg ez a kreatív folyamat zajlik, addig mindenképpen erre koncentrálunk. A megjelenő albumon természetesen rajta lesznek az eddig napvilágra hozott dalok, de a megjelenés dátumában, illetve a formátumában még nem tudtunk megállapodásra jutni, ezért szerettük volna ingyenessé tenni a fél albumot" - magyarázta.

A Volkova Sisterstől két klip is elérhető a YouTube-on. A World Without Delightot amerikai útjukon forgatták a sivatagban; a dal érdekessége, hogy Berger Dalma lefelé torzított férfihangon énekel. A fekete-fehér The Last Song of the Dying Flyt együtt rendezte Rév Marcell operatőrrel. A sokoldalú, magát a képzőművészetben és az irodalomban is kipróbált énekesnő egy ideig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára is járt.

<iframe width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/X2huAemj1S0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"A művészet minden formája okozhat meglepetéseket, kár lenne meghúznom egy határvonalat, azzal csak magamat fosztanám meg egy izgalmas felfedezéstől" - mondta arra a kérdésre, jelenleg melyik művészeti ág foglalkoztatja leginkább a zene mellett.

Együttesében rajta és az elektronikus hangszereket megszólaltató Sándor Danin kívül Kovács Geri gitáros (lásd még: A Kutya Vacsorája) beltag még a Volkovában, rendszeres fellépőnek számít továbbá Frenk (hiperkarma) és a népzenéből érkezett Porteleki Áron dobos. A Szigeten nem lesznek mind az öten színpadon, "most nem tudtuk összehozni, talán egy nagyobb koncerten lehetőségünk lesz megmozgatni ezt a nagyobb felállást".

A Volkova Sisters tavaly is éjfélkor kezdett a Szigeten, idén is 0 órakor, vasárnapról hétfőre virradóra lesz a koncert a Cöxpon Ambient sátorban.

"Szeretünk éjfélkor kezdeni, ez kifejezett kérésünk volt most is" - mondta erről Berger Dalma, aki másik aktív csapatáról, a Singas nu jazz formációról is beszélt az MTI-nek. Hangsúlyozta: a két dolog teljesen egyenrangú az életében. Hozzátette: a Singas jelenleg nagy átalakulási fázison esik át, új dobosukkal, a Volkovában is játszó Porteleki Áronnal "inspiráló alkotói workshop zajlik éppen, őszre már vannak lekötött koncertjeink, jövőre tervezzük a következő album megjelenését".

http://www.volkovasisters.com/


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés