bezár
 

art&design

2011. 08. 12.
Fröccsnap és vágta Ópusztaszeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szóda, a bor és a látogató különleges találkozását ígéri a szombati Fröccsnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol ekkor rendezik a Nemzeti Vágta egyik előfutamát is.

prae.hu

A legenda szerint 1842 őszén Fáy András fóti szőlőjébe hívta szüretelni Vörösmarty Mihályt néhány barátjával, akik között ott volt Jedlik Ányos, a szikvízgyártás föltalálója is.

A bencés szerzetes magával vitt egy üveg szódavizet, s a bor erősségét enyhítendő elkészítette az első fröccsöt, melyet ő németesen spriccernek nevezett.

A kifejezés azonban nem tetszett Vörösmarty Mihálynak, aki helyette a máig használt fröccs nevet adta a hűsítő italnak.

Töröcsik István, az emlékpark munkatársa az MTI-nek elmondta, a látogatók szombaton megismerhetik az olyan klasszikus italokat, mint a kis- és nagyfröccs, a házmester, a kilenc rész bort és egy rész szódát tartalmazó Krúdy-fröccsöt vagy a Deák-bólét, vagyis a nagyon kevés alkoholt és sok buborékos vizet tartalmazó elegyet.

Az igazi ínyencek Újházy-fröccsöt is kóstolhatnak, amelyhez szódavíz helyett a kovászos uborka levét használják föl. A fröccshöz elengedhetetlen alapanyagokat Gulyás Ferenc csongrád-bokrosi borász és a több mint száz esztendeje szikvízgyártással foglalkozó szegedi Bánffi Szóda szolgáltatja.

Természetesen a gyerekek sem maradnak szomjan, őket a frissítő szódavíz mellett málnaszörp is várja majd.

Az egybegyűlteket a skanzenben a Rozsdamaró Zenekar muzsikája szórakoztatja, majd kora délután Pista bácsi meséi várják a kicsiket és nagyokat, utána pedig a Kecskemét Táncegyüttes műsorát láthatják a vendégek.

A skanzen ad otthont az országos kuglibajnokságnak is, ahol gyermek, női és férfi kategóriában háromfős csapatok mérhetik össze ügyességüket.

A kieséses rendszerű versenyben a vesztes egy, a győztes két nagyfröccsöt kap, s a szomjoltó nyeremények száma minden fordulóban duplázódik.

Természetesen nem kötelező a csapattagoknak az összes díjat elfogyasztaniuk, megkínálhatják vele családtagjaikat és barátaikat is.

Szombaton a park ad otthont a Nemzeti Vágta ópusztaszeri előfutamának is. A fordulók között játékos lovas-, íjász- és csikósbemutató, szabadidomító-edzés szórakoztatja a látogatókat, s a nap végére az is kiderül, szeptemberben ki indulhatnak a verseny döntőjében Budapesten a Hősök terén.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés