bezár
 

art&design

2011. 08. 12.
Százhalombattai Summerfest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg augusztus 12. és 22. között a Pest megyei Százhalombattán a Summerfest Folklórfesztivált és Népművészeti Vásárt, mégis sikerült újdonságokkal előrukkolniuk idén a szervezőknek – tájékoztatta az MTI-t Dobos Ágnes, a fesztivál sajtóreferense.

prae.hu

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy az idei programsorozat összeállításába, előkészítésébe Ráckeve és Tököl is bekapcsolódott, így nem véletlen, hogy az augusztus 20-i folklórgálának e két város ad otthont.

A határtalan kultúra és a barátság jegyében szervezett Summerfesten az elkövetkező 10 napban minden eddiginél több, 21 ország képviselteti magát; Európán kívül egyebek mellett Kolumbiából, Csecsenföldről, Peruból, Venezuelából, Kínából, és Kanadából is érkeznek együttesek – hangsúlyozta a referens.

A látványos rendezvények zömét - így az augusztus 14-i nyitó ceremóniát és a 21-i záró gálát Százhalombattán az új, nívódíjas Szent István téren tartják, nem változik azonban a jól bevált „elszállásolási rendszer”, melynek lényege, hogy a külföldi táncosok a Summerfest ideje alatt helyi családoknál laknak majd.

A szinte megszámlálhatatlan program közül a fesztivál sajtóreferense az augusztus 16-án sorra kerülő „dupla” koncertet emelte ki elsőként, melyen a Csík zenekar és a Rackajam közösen lép majd színpadra, de – mint mondta - a 19-én fellépő Cimbaliband iránt is nagy az érdeklődés.

Augusztus 16. és 19. között esténként négy-négy együttes mutatkozik be a világ különböző országaiból, így aki beül majd a Táncpanoráma előadásaira a Kulturális Központba, egyfajta képzeletbeli utazáson vehet részt.

Most először nyújt lehetőséget a fesztivál fiatal roma zenészek bemutatkozására - augusztus 15-én „nyílt színen” mérhetik össze hangszeres tudásukat. Ugyanezen a napon a főtér fényeinek és vizeinek látványával színesítve Händel Vízizenéje szólal meg, míg 17-én a költészeté lesz a főszerep: a dunafüredi gátőrházba várják a versek kedvelőit egy kiadós „népszavalásra” – sorolta a szerteágazó programokat Dobos Ágnes.

Augusztus 20-án a hagyományokhoz híven a magyarokat ünnepli a fesztivál. Ekkor lép fel a Nagyforrás, valamint a szlovák Kincső néptáncegyüttes, majd a városi ünnepséget követően a Száztagú cigányzenekarnak és Wolf Katinak tapsolhat a közönség. Sötétedéskor kezdetét veszi az utcabál, de aki inkább pihenne, a fesztiválsátorban megnézheti az István, a király című rockopera filmfelvételét.

A szervezők a pezsgő éjszakai életet kedvelő fiataloknak ugyanúgy ajánlják a Summerfestet, mint a délutáni családi kiruccanást előnyben részesítő gyermekeseknek, vagy épp a klasszikusokra kíváncsiaknak. Mindenkinek, aki részesévé kíván válni egy nemzetközi kavalkádnak, ismerkedni szeretne a világ más tájáról érkezőkkel. A programokról részletesebben a www.summerfest.hu honlapon lehet olvasni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés