bezár
 

zene

2011. 08. 11.
A Budapesti Kórus jubileumi hangversenye alapításának 70. évfordulója alkalmából
2011. szeptember 19-én, hétfőn 20 órakor a budapesti Szent István Bazilikában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarországi oratóriumkultúra százhúsz éves hagyományainak hordozója 1941 óta a Palestrina és a Cecília Kórus egyesülésével létrejött Budapesti Kórus. Az egyesület eredeti célja: „a zenekari és a cappella karénekművészet ápolása és ezáltal a magyar zenei kultúra fejlesztése idehaza, megismertetése külföldön” az alapítás óta semmit sem változott.
A Budapesti Kórus az eltelt több mint hét évtized alatt 136 – köztük sok világhírű – karmester vezényletével 1517 hangversenyt adott, a felkészüléshez pedig 8833 próbát tartott.

A kórus repertoárja lenyűgözően gazdag: 121 komponista – Bach, Händel, a bécsi klasszikusok, a romantikusok és a huszadik század szinte valamennyi híres oratóriumát – szám szerint 328 művét adta elő.

Hanglemez készült 25 zeneszerző 48 szerzeményéből, valamennyi igen jelentékeny alkotás. A sort Otto Klemperer nyitja Bach Magnificatjával, de Liszt Ferenc és Kodály Zoltán minden nagy művéből is készült a kórussal felvétel. Nemzedékek – már általános iskolás korukban - ismerték meg az oratórium műfaját a Népszerű oratóriumrészletek című lemezükről.

A Budapesti Kórus karigazgatói a magyar zenei élet nagyságai: Bárdos Lajos, Forrai Miklós, Margittay Sándor, Antal Mátyás, Tóth András, Kaposi Gergely és Cser Miklós voltak. 2011. februárjától a Budapesti Kórus karigazgatója Virágh András Liszt-díjas orgonaművész-karnagy.

Partnereik: a Nemzeti Filharmonikusok, a MÁV-szimfonikusok, Duna-szimfonikusok, Győri Filharmonikusok, Szolnoki Szimfonikusok, a Monarchia Zenekar és a műsorokhoz igazodó kisebb kamarazenekarok.

A rendszerváltozást követően a zenei élet is földrengésszerű átrendeződésen ment keresztül, a Budapesti Kórus elveszítette fenntartóját, az Országos Filharmóniát. Ezzel megszűnt az állami mecenatúra, ami a kórust illetően nemcsak a kórustagok költségtérítése, hanem 4 főállású segítőjének, a karigazgató, a betanító karmester, a zongorakísérő és a főtitkár fizetett státusának eltűnését is jelentette.

2002-ben a Budapesti Kórus egyesületté válva újrafogalmazta jogállását. Azóta teljesen önállóan próbálja megvetni a lábát a hangversenypiacon: felkínálva a legavatottabb elődöktől szerzett tudását, gyors tanulási képességét, alapos műismeretét és az előadói stílusokban való jártasságát. Hangversenyeivel töretlenül folytatja a zenekari és a cappella művészet ápolását…, amint azt az alapításakor hivatásul választotta.

A Budapesti Kórus jubileumi hangversenye alapításának 70. évfordulója alkalmából

2011. szeptember 19. hétfő 20 óra budapesti Szent István Bazilika

A műsoron:

Kodály Zoltán: Budavári Te Deum

és

Liszt Ferenc: Koronázási-mise

Közreműködnek:

Miksch Adrienn-szoprán
Bakos Kornélia-alt
Molnár András-tenor
Tóth János-basszus
Virágh András Gábor-orgona

a Monarchia Szimfonikus Zenekar
(hangversenymester: Schuster Andrea),

a Budapesti Kórus
(karigazgató: Virágh András)

Vezényel: Virágh András

Belépőjegyek az ismert jegyirodákban augusztus 22-től, illetve szeptember 18-án és 19-én 9-18óráig a helyszínen vásárolhatók
3.000,-Forintos áron.

A Budapesti Kórus fellépéseiről a www.budapestikorus.hu honlapon kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők.




 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés