bezár
 

art&design

2011. 08. 03.
Visszatemetik az ókeresztény kápolnát Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyelőre visszatemetik az ókeresztény és középkori leleteket egy volt pécsi szórakozóhely területén; bemutatásukra nincs pénz.

prae.hu

Az egykori Rózsakert nevű vendéglátóhely területén végzett régészeti kutatásokról annak vezetője, Tóth Zsolt, valamint a munkákkal megbízott Janus Pannonius Múzeum igazgatója és régészeti osztályvezetője számolt be szerdán Pécsett sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, az ásatásra azért volt szükség, mert a kerthelyiség az ókori Sopianae temetője és a középkori város területén fekszik, így kiemelten védett régészeti lelőhely.

A törvény értelmében minden ilyen telken előzetes régészeti kutatást kell tartani építési munkák előtt. A területet a Pécsi Egyházmegye bérli a városi székeskáptalantól, előbbi pedig az évekig zárva tartó Rózsakert helyén újra vendéglátóipari egységet nyitna. A kerthelyiség kivitelezése a régészeti munkákkal együtt 2010-ben indult, előbbit idén nem folytatták.

Az ásatás során a negyedik században épült téglasírok, egy ugyanebben az időszakban felhúzott háromkaréjú kápolna és egy középkori lakóépület maradványai kerültek elő.

Tóth Zsolt elmondta: a leleteket várhatóan napokon belül elkezdik visszatemetni, hogy a falmaradványok állapotát megóvják. Bemutatásuk legalább százmillió forintba kerülne, erre nincs mód.

A régészek a visszatemetést követően visszaadják a területet az egyházmegyének. A szomszédos látogatóközpont legfőbb látványossága, a Cella Septichora annak idején szintén hosszú évekig a föld alatt volt az első régészeti munkákat követően.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés