bezár
 

art&design

2011. 08. 03.
Rekordszámú alkotás a Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordszámú alkotás, összesen 728 mű érkezett az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amely lényegében az egyetlen kiállítás, amely a teljes hazai és határon túli mezőnyből fogad be műveket.

prae.hu

A beérkezett kollekció része 434 festmény, 145 grafika, 138 szobor és 11 egyéb műalkotás - mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója a beadott alkotások zsűrizésének szünetében tartott szerdai hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón.

A beérkezett művekből egy művészettörténészekből, festőkből, iparművészekből, grafikusokból álló 13 tagú zsűri választja azt a mintegy kétszázat, amelyet az október elejétől láthat a közönség.

A művészettörténész szerint elsősorban az elmúlt évek szakmai munkájának köszönhető a kiemelkedő érdeklődés.

Több neves alkotó – Vojnich Erzsébet, Szűcs Miklós, Mazzag István vagy Aknay János – is adott be művet, aki még soha vagy csupán hosszú évekkel korábban szerepelt a tárlaton. Nagy Imre azt is örvendetesnek nevezte, hogy a jelentkező művészek között sok a pályakezdő vagy még felsőfokú tanulmányait végző fiatal.

Az anyagban az ábrázoló, figurális törekvések vannak túlsúlyban, ugyanakkor a festmények, grafikák és szobrok között is találkozni olyan alkotásokkal, amelyek nem a szigorúan vett látványelvűség jegyében születtek. Pogány Gábor, a tárlat kurátora szerint a nagyközönség ősszel a korábbi évekhez képest is magasabb színvonalú kiállítást láthat majd az Alföldi Galériában.

A zsűri csütörtökön dönt arról, ki kapja az idén a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés