bezár
 

zene

2011. 08. 03.
Hétvégén pajtakoncertek Vértesacsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton és vasárnap délben ismét zene szól abban a vértesacsai pajtában, ahol 2009 nyarán rendezett először koncertet Csalog Gábor zongoraművész. Bár a pajtakoncerteket elsősorban Kurtág Györgynek szentelik, idén az első műsor címe 1900 és Schönberg, Berg, Janácek, Debussy, valamint Mahler művei szólalnak meg.

prae.hu

Vasárnap Kurtág-műveket tartalmaz a teljes program - közölte az MTI-vel a zeneszerző kiadója, a Budapest Music Center (BMC). Ismét elhangzanak részletek a Jelek, játékok, üzenetek ciklusból, mindkét napon Csalog Gábor és Kemenes András zongorázik.

Játszik a Ludium Együttes, amely Csalog Gábor volt és jelenlegi zeneakadémiai növendékeiből alakult és hosszú ideje dolgozik Kurtág alkotásain.

Már 2009-ben kiderült, hogy a vértesacsai pajta akusztikája és szelleme nemcsak kurzusokhoz, hanem koncertekre is kiválóan működik. "A zenéléshez ideális szakrális légkör talán kézzelfoghatóbb, mint egy templomban, ilyen koncerthelyszín kevés van Magyarországon" - véli a zongoraművész.

Eddig 80 szék volt a pajtában a közönségnek, de a korábbi koncerteken nemcsak ezeket foglalták el, hanem sokan a kertből, a fűben heverve hallgatták a zenét. Ha vihar vagy elviselhetetlen hőség lenne, a szomszédos református templomban tartják meg a koncerteket.

Európában egyre több helyen régi mezőgazdasági-ipari épületeket is átalakítanak kulturális központtá: Franciaországban például egy hajdani tehenészet, a Ferme du Buisson, Németországban egy egykori vágóhíd, a drezdai Alter Schlachthof kapott ilyen funkciót. Fontosnak tartották, hogy a 150 éves vértesacsai épületet, bár koncertezésre alkalmassá tették, eredeti formájában hagyják meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés