bezár
 

irodalom

2011. 08. 02.
Az angliai csata hőseinek könyve kerül kalapács alá
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az angliai csatában résztvevő brit királyi légierő pilótáinak aláírásait tartalmazó "hősök könyve" kerül kalapács alá, amely a Bonhams aukciós ház reményei szerint nyolcezer fontért (csaknem 2,5 millió forintért) cserélhet gazdát.

prae.hu

Az angliai csata (Battle of Britain) alatt a német légierő (Luftwaffe) és a brit légierő (Royal Air Force) között a második világháború során vívott légi ütközetsorozatot értendő, amely a La Manche csatorna ellenőrzéséért folyt 1940 júliusa és szeptembere között. A légtér ellenőrzését Nagy-Britannia megszállása előfeltételének tekintette ugyanis a náci hadvezetés.

A füzet 107 aláírást tartalmaz, amelyet a tiszti kantin pincére, Norman Philips gyűjtött össze 1941-ben, s amelyet Winston Churchill a "hősök könyvének" nevezett. A brit királyi légierő tisztjein kívül az aláírók között szerepelnek amerikai, kanadai, ausztrál, lengyel és cseh pilóták, akik közül sokan életüket veszítették az ütközetek során.

A Bonhams aukciós ház szerint a könyv bőrkötéséhez szükséges "alapanyagot" Doglas Bader repülőezredes, az angliai csata hőse vágta ki a kantin egyik bőrszékének huzatából. A tiszt történetét, aki miután mindkét lábát elvesztette, folytatta a repülést, 1956-ban filmesítették meg Angliában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés