bezár
 

zene

2011. 08. 02.
Magyar Rádió Szimfonik Live
Nagyon zene, nagyzenekarral, élőben, a Szigeten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az immár VOLTfolió díjas MR2-Petőfi Rádió 2010-ben nagy sikerrel mutatta be Szimfonik nevű programját, melynek keretében egy rockzenekar és egy szimfonikus zenekar találkozott, s egy jól ismert hazai dal rock-hangszereket sem nélkülöző nagyzenekari változata született meg. A Heaven Street Seven Ez a szerelem című dalának szimfonikus változatára minden bizonnyal sokan emlékeznek - a dalokat sokan sokszor hallhatták, hallják a rádióban, a kapcsolódó képanyagot és klipet jó páran látták a legnagyobb videomegosztó oldalon. Most itt a nagyszabású és eddig egyedülálló folytatás...

prae.hu

Az Ez a szerelem című dalunkhoz már készült korábban egy szimfonikus átdolgozás itt, a rádióban, amit nagyon szeret a zenekar és a közönség is. Most a 'Tudom, hogy szeretsz titokban' című számunkat is eljátsszuk majd, amelyhez én már korábban is elképzeltem a nagyzenekari kíséretet. Mondhatjuk tehát, hogy az egyik álmom válik valóra azzal, hogy mostantól nemcsak a fejemben, de a színpadon is megszólal majd hozzá a szimfonikus zenekar.” Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven)

Fellép a Heaven Street Seven, a Balkán Fanatik, a Vastaghúros Swetter, a Belmondo, a Pannonia All-Stars Ska Orchestra, Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár Kollár-Klemencz Lászlóval és Lovasi Andrással, a Freshfabrik, a Hiperkarma, Caramel, valamint Janicsák Veca és a Balkán Fanatik. A dalokat Balogh Sándor karmester és zeneszerző hangszereli és ő vezeti a projekt komolyzenei oldalát képviselő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekart.

Izgatottan várom a közös produkciót. Soha nem játszottam még a Szigeten, pláne nem szimfonikus zenekari kísérettel. Ezért nagyon nagy mérföldkő az életemben ez a koncert, és remélem, hogy nagyon kellemes élményekkel zárom a napot.” Caramel

A Magyar Rádió a Sziget nulladik napján tizenegy hazai zenekar két-két dalának nagyzenekarra hangszerelt változatát mutatja be élőben.

Két, a közönség számára is könnyen felismerhető dalunkat választottuk ki és nagyon nagy izgalommal várjuk a koncertet. Óriási kitüntetés számunkra, hogy egy szimfonikus zenekarral együtt adhatjuk elő a Szigeten a 'Csináld, csináld, jól csináld' és a 'Ha te tudnád' című dalainkat.” Lepe (Balkan Fanatik)

A Magyar Rádió Szimfonik Live a Sziget nulladik napján, 2011. augusztus 9-én, 20.00-tól kerül megrendezésre, a fesztivál Világzenei Nagyszínpadán.

Egy ilyen közös produkció rengeteg új élményt hoz mind a rajongók, mind pedig a zenekar számára. Inspirál, ötletet ad és a segítségével még több embert érnek el a dalaink, olyanokat is, akik nem feltétlenül a kemény zene rajongói.” Oláh Szabolcs (Freshfabrik)

Már javában zajlik a 'Mikor' és a 'Süt rám a nap' című dalunk áthangszerelése. Nagyon jól haladnak a dolgok, úgy látom, nincs mitől tartanunk, de nagyon várjuk már a szimfonikus zenekarral közös munkát.” Pulius Tamás (Belmondo)

Nagyon várjuk a próbákat, több muzsikust is ismerek a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarából. Alig várom, hogy végre együtt zenélhessünk.” Farkas Róbert (Budapest Bár)

Dalok

1. Heaven Street Seven - Ez a szerelem
Heaven Street Seven - Tudom, hogy szeretsz titokban
2. Balkán Fanatik – Csináld, csináld jól csináld
Balkán Fanatik - Ha Te Tudnád
+ Janicsák Veca - Balkán Fanatik – Repülj madár
3. Freshfabrik - Knights De La Mancha
Freshfabrik - Stealing The Sun
4. Vastaghúros Swetter - És az eső
Vastaghúros Swetter – Nem úgy van az, mint régen
5. Belmondo – Süt rám a nap
Belmondo - Mikor
6. Pannonia All Star Ska Orchestra – System connection
Pannonia All Star Ska Orchestra - Budapest
7. Rúzsa Magdi - Aprócska blues
Rúzsa Magdi - Gabriel
8. Isten Háta Mögött - Hídavatás
Isten Háta Mögött - Jósolni bélből
9. Budapest Bár - Akácos út
Budapest Bár - Szilvafácska (Bubamara)
10. Hiperkarma - Felejtő
Hiperkarma - Amondó
11. Caramel - Lélekdonor
Caramel - Szállok a dallal

Zenekari információk

Pannonia All-Stars Ska Orchestra

A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert.

Legendásan energikus élő koncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget fesztivál Nagyszínpadára és vált minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik. Nem is csoda, hiszen már első nagylemezét is a legnevesebb amerikai ska kiadó, a Megalith Records jelentette meg, illetve a többi között olyan fesztiválokon táncoltatta meg a közönséget, a magyar népzenét fűszerként használó tradicionális ska zenéjével, mint a holland Lowlands, a szerb EXIT, a cseh Sázava, a szlovák Hodokvas, a francia Roots dans la Vallé, a horvát Skaville, vagy a belga Antiliaanse.

A sodró zene mellett a szövegre is érdemes figyelnünk, hiszen a PASO gyakran fogalmaz meg direkt, vagy burkolt módon társadalomkritikus üzeneteket, illetve közvetít olyan értékeket, mint az egymás iránti tisztelet, egyenlőség, diszkrimináció elítélése.

A PASO aktuális, harmadik stúdióalbumát 2009 novemberében jelentette meg Feel The Riddim! címmel. Ezt 2010-ben követte az I'm The One című négyszámos EP, melynek címadó dala szól az MR2-Petőfi Rádióban.

Vastaghúros Swetter zenekar

A Vastaghúros Swetter hazai folk-rock zenekar. A Miskolcról indult formáció 1980-ban, mint újhullámos zenét játszó együttes alakult, ám pár év múlva stílust váltott, s azt követően már csak magyar népdalokat dolgozott fel. Kialakult a sajátos hangzás, megszólalt „az egyedülálló népi-metál”. A fazon akkoriban még alul bő-gatyában volt népi, míg felül tiszta bőrben volt metál.

Az akkori Swetter nevet 1988-ban megismerte az ország, hiszen a borsodi banda bekerült az országos Ki Mit Tud? Televíziós döntőjébe, majd két évvel később megnyerte az AORTA (Amatőrök Országos Rock-Találkozója) nevű tehetségkutatót is, majd külső és belső okokból kifolyólag hosszú időre felfüggesztette működését.

A jelenleg héttagú zenekar (Mészáros Tibor - ének, hegedű, gitár, Pásztor Zsuzsa - ének, Cseh István - gitár, Kázsmér Kálmán - basszusgitár, Udvardi-Lakos Márton - dob, Bikics Tibor - zongora, szintetizátor, Laki Zoltán - Hammond-orgona) 2007-ben indult újra a Húsz évvel később… című koncertműsorral, amelyről DVD is készült, illetve a teljes koncertprogramot bemutatta a Magyar TV m1 és a Duna TV mindkét csatornája.

Az egykori Swetter utódzenekara, a ma VASTAGHÚROS (Swetter) nevű formáció 2011-ben újult erővel és lendülettel működik tovább. A csapat fiatal virtuóz muzsikusokkal – így az erdélyi gyökerekkel induló, s az amerikai Boston MA Berlee Collage of Music zeneiskolában professzionális zene szakon diplomázott Cseh Istvánnal gitárossal és a hivatásos magyar népzenész múlttal és jelennel rendelkező Mészáros Tibor énekes, hegedűs, gitárossal - kibővülve mutatja be legújabb élő koncertprogramját, Vastaghúros 2011. címmel, az Avas Néptáncegyüttes és a Lángleguánok Tűzcsoport közreműködésével.

HS7

Valami, Sajnálom, Hol van az a krézi srác, Dél-Amerika, Ez a szerelem, Szia - ugye tudjuk, kiről van szó? Az 1995-ben alakult, idén fennállása tizenöt éves évfordulóját ünneplő Heaven Street Seven az újkori hazai indie-gitárpop zenekarok idősebb nagytesója.

Az új lemezeit nagyjából kétéves periódusokban prezentáló, kezdetben angol nyelven éneklő öttagú együttes 2000-ben jelentetett meg első ízben teljes egészében magyar nyelvű számokból álló dalcsokrot (Cukor), azóta pedig sorozatban szállítja az albumonként két-három közismert slágert produkáló „anyanyelvi” albumokat.

Szűcs Krisztiánék időközben több világsztárral - REM, Radiohead, Fun Lovin Criminals, Morrissey - is léptek fel egy színpadon, nyertek rangos hazai (Fonogram) és komoly nemzetközi díjat (European Breakthrough Award) valamint 2007-ben tizenöt állomásos európai turnét is abszolváltak.

A zenekar - mely Jazz című legutóbbi albumát ingyen letölthető formátumban is kiadta - idei születésnapját ősszel megjelenő válogatáslemezzel és jubileumi koncerttel ünnepli.

Balkán Fanatik

2002-ben alakult Balkán Fanatik két kipróbált hazai muzsikus több stílust - hazai és balkáni népzenét, valamint elektrót, dubot és hiphopot - ötvöző, a stúdióban és a koncerteken is vendégzenészekkel kiegészülő formációja.

A frontember, Yorgosz Tzortzoglu a hazai folkrock meghatározó zenésze. Eleinte a Gépfolklórban, később a Barbaro együttesben énekelt, a Vízöntőben is játszott. Lepés Gábor producer-hangmérnök-billentyűs a kilencvenes évek elején, a Kortársak együttesben indult, dolgozott-dolgozik Ákossal.

A zenekar bemutatkozó albuma 2003-ben jelent meg, majd a világzenei kategóriában Fonogram-díjat nyert lemezt 2006-ban követte a Hungaricum című második sorlemez. A némileg átalakult, új közreműködőkkel kiegészült zenekar harmadik albuma, az American Perestroika 2009-ben került a boltokba. 2010 őszén már egy friss Balkán Fanatik-szám, a Repülj madár című népdal átdolgozása hallható az MR2-Petőfi Rádióban.

A 2011-es év aktualitása a készülő új, 4. album. Ennek a lemeznek az előfutára a Repülj madár (Geszti Peter+Kovacs Nóri) es a beharangozója a CSA! (Copy Con +Kovacs Nóri)

Belmondo

A zenekart 2005 januárjában, a Nyers együttes feloszlása után, a szegedi kvartett frontembere, Czutor Zoltán alapította - többek közt azzal az induló elképzeléssel, hogy előző zenekaránál árnyaltabb, az egy dalra jutó kreatív izgalommal és az igényességgel együtt közérthetőbb, szélesebb közönségréteg megszólítására alkalmas zenei világot hozzon létre.

A Belmondo stílusa igencsak sokszínű: belefér a Beatles és Beck, a britpop és a hiphop, a funk, a soul és a rock, a képzett zenészek megfontoltsága és a vadulás, az érzelmesség és a vitriolos humor.

A Belmondo első nagylemeze, az Él ilyen - Alien (rajta a Lesz, volt, van című debütáló dal mellett további sikeres rádiós és klipes számok) 2006 későtavaszán jelent meg, ezt szinte pontosan két évvel később követte az egyébként jól összerakott bemutatkozó albumot minden tekintetben túlszárnyaló Hogy nézel rám. A zenekar aktuális stúdióalbuma, a Szájba rágót 2010 februárjában került a boltokba, ám az MR2-Petőfi Rádióban hallható legújabb számuk, a Mindig, egy vadonatúj szerzemény.

Isten Háta Mögött

Az IHM az elmúlt évek egyik nagy hazai felfedezettje - a zenekar évekig „bennfentes tipp” volt, de az utóbbi időszakban, úgy tűnik, Pálinkás Tamás (azaz, ahogy a szakmai és rajongói körben közszájon forog: Palika) és zenekara számára „összejönni látszik” áttörés.

A páyafutása során több tagcserén is átesett Isten Háta Mögött persze nem könnyű eset, nehéz rajta fogást találni: sajátos világa egy füst alatt metál, klasszikus rock, progrock, artrock, gitárpop, garázsrock, elektronika humor, komolyság, irónia, romantika, kibukottság és szépség.

A zenekar 1999 nyarán alakult, első nagylemezét 2004-ben jelentette Rosenkreutz kémiai menyegzője címmel, második albuma, a nem kevésbé formabontó Szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás címet kapta, s egy évvel később jött ki, míg a harmadik, a dupla Kényelmetlen lemez 2008-ban került a boltokba. A legfrissebb, a már Sándor Dániel billentyűs-gitárossal rögzített Ű 2010 végén jelent meg. Ezt előzte meg a Közkút című dal, mely a lemezre ugyan nem került fel, az MR2-Petőfi Rádióban viszont hallható.

Hiperkarma

A Bérczesi Róbert gitáros-énekes vezette Hiperkarma az elmúlt tíz esztendő egyik legfontosabb hazai együttese, a kétezres évek meghatározó nagylemezeivel (Hiperkarma, 2000; Amondó 2003).

A jó ideje hibernált állapotban lévő zenekar az előző évtizedforduló idején alakult, azok után, hogy Bérczesi feloszlatta Blabla nevű egylemezes trióját. Az első, elektronikus alapokon nyugvó, de klasszikus hatásokat idéző Hiperkarma-lemezt Bérczesi szinte egyedül készítette el, „egyszemélyes zenekara" azonban szinte azonnal organikus, hagyományos együttessé kerekedett, az agy azonban továbbra is az öntörvényű zenéjéről és szövegeiről felismerhető frontember maradt.

Ennek, az időközben ütős koncertzenekarrá izmosodott kollektívának szinte hibátlan produktuma az elődjéhez hasonló színvonalú 2003-as nagylemez. Bérczesit az elmúlt években szólóestjein láthattuk, ám egy ideje a Pluto énekes-gitárosával, Nemes Andrással közös Biorobottal és a népdalokat klasszikus világslágerekkel keresztező Panírozott Barikákkal is aktív.

Freshfabrik

A fennállása során több tagcserén is átesett, modern rockzenét játszó FreshFabrik 1994-ben alakult, majd ugyanebben az évben mutatkozott be a Petőfi Csarnokban a Run-DMC előzenekaraként.

Debütáló lemezük 1996-ban Certificado címmel jelent meg, 1998-as, Nerve című albumukkal emelkedtek a legkeresettebb hazai koncertzenekarok közé, 1999-ben pedig Ausztráliában próbáltak szerencsét.

2000-es Drive My Hand című lemezükkel 2001-ben megnyerték az Arany Zsiráf-díjat a legjobb magyar modern rock kategóriában, miközben ott voltak a legnagyobb hazai fesztiválokon, a Sziget Nagyszínpadára is felkerültek, Prágában pedig az AC/DC előtt léptek fel.

A zenekar legutóbbi, kizárólag új számokat tartalmazó albuma 2003-ban jött ki Dead Heart In Living Water címmel (ezt 2006-ban követte a Finest című retrospektív nagylemez).

A zenekar, mely 2008-ban egy jubileumi koncerttel zárta le pályafutása első szakaszát, most – Oláh Szabolcs, Kovács Levente, Szabó András-felállásban - új dallal, a Stealing The Sun című számmal tért vissza.

Budapest Bár

Jó adag cigány temperamentum, kitűnő zene, némi magyaros dallamvilág megbolondítva csipetnyi füstös kávéházi hangulattal, ízesítve Karádyval, Jávor Pállal, legújabban pedig Beatlessel, Európa Kiadóval, Doorssal - mindez világszínvonalú cigányzenekar és élvonalbeli magyar énekesek előadásában.

Korok, generációk és kultúrák találkozása a Budapest Bár - kiváló muzsikusokkal és fantasztikus egyéniségű előadókkal.

A Budapest Bár története 2007-ben kezdődött. Zenészek és énekesek laza szövetségének indult - mára azonban igazi csapattá, produkcióvá nőtte ki magát. A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert (hegedű, gitár) alapította azzal a szándékkal, hogy friss lendületet adjon a kávéházi cigányzenei hagyománynak. Az alapzenekarhoz néhány kiváló magyar pop és rock énekest, napjaink zenéjének meghatározó személyiségeit hívták meg. Az ötlet bevált: a Budapest Bár teltházakat vonz színház – és koncerttermekben és nyári fesztiválokon egyaránt.

Az első két Budapest Bár lemezen (Volume 1 és Volume 2 Tánc) régi filmslágereket, kuplékat és táncdalokat dolgoztak fel, mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. 2010 novemberében jelent meg Zene című, főként instrumentális számokat tartalmazó lemezük, amelyen a zenekar mutatkozott be külföldi vendégművészek közreműködésével. 2011 májusában készült el a Volume 4. Hoppá! című lemez, amely ismét új oldalát csillantja fel a zenekarnak.

Az albumon szereplő dalok merítése igen szélesre sikeredett Jávor Páltól az Európa Kiadóig. A stílusok keveredésében sem szűkölködik az album: orosz és szerb cigány, gypsy swing, magyar cigány, latin, rock and roll, reggae, underground, kuplé és még sok más stílus is felfedezhető rajta.

A Szimfonik Live-on egy magyar klasszikust, az Akácos út című dalt hallhatja a közönség sajátos értelmezésben (ének: Kollár-Klemencz László), valamint a Macskajaj című film slágerének Budapest báros átdolgozását, a Szilvafácska című számot, amelyet Lovasi András énekel, és amelynek szövegét is ő írta.

Rúzsa Magdi

Kishegyesen, a Vajdaságban született 1985. november 28-án. "Nekem kezdetben a zene menekülés volt. Tehát ha valami történt, akkor csak bekapcsoltam a zenét, és tomboltam. Szeretnék valami maradandót alkotni majd egy nap, hogy ha meghalok, vagy bármi történik velem, az emberek ne felejtsenek el. Ki tudja? Lehet, hogy valamikor énekeltem a színpadon, és egy fiú és egy lány éppen akkor ismerkedtek össze, mondjuk egy lassú dalom miatt. És akkor már valamilyen szinten beloptam magam az életükbe, és ez nagyon jó érzés!" - nyilatkozta az énekesnõ.

Megnyerte a TV2 Megasztár vetélkedõjét és õ lett 2006 legjobb hangja. Miután megnyerte a tehetségkutató versenyt, megjelent a döntõk alatt elhangzott válogatás lemeze, ami tripla platina lett.

Nemrég az Eurovíziós Dalversenyen szurkolhattunk Rúzsa Magdinak, aki végül kilencedik helyezést ért el a gigamegmérettetésen – az Unsubstantial Blues címû számával –, de mellette a 42 részt vevõ ország zeneszerzõi által megszavazott legjobb dalszerzõi díjat is megkapta (a dal angol szövegének szerzõje Mózsik Imre). Mindenki Magdija a késõbbi gyõztes mögött másodikként jutott tovább a döntõbe 28 ország közül.

Két önálló albuma jelent meg, arany illetve platina lemezek lettek. 150 ezer eladott lemez van mögötte. megkapta az Impala Silver Díjat, mely a Független Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége Eladási Díja. 2010-ben megjelent a Gabriel címû dala, délszláv hangzásvilággal és egy kis gitárjátékkal fûszerezve. Geszti Péter magyar dalszövegével, Novák Péter és Torma Ferenc hangszerelésében. Sikere azóta is töretlen.

Caramel

Molnár Ferenc, azaz Caramel popénekes soulos, R&B-s dalokkal. A közönség a Megasztár televíziós verseny második szériájában találkozhatott először az 1982-ben Szolnokon született, Törökszentmiklóson felnőtt, lakhelyét később Budapestre cserélő énekessel, aki korábban, évekig sikertelenül kopogtatott demófelvételeivel a kiadóknál.

Caramel - aki a 2004 őszétől 2005 tavaszáig tartó sorozat győzteseként országos ismertségre tett szert - nyolc éves kora óta ír dalokat, s az őt ért legfontosabb hatások közt többek közt Michael Jacksont, Stevie Wondert és a brit R&B-előadókat említi.

"A zenében is - mint az életben - az egyszerű és letisztult dolgok érintenek meg. A muzsika minden ága érdekel: nagyon szeretek hangszerelni, a dalokat a saját ízlésvilágomnak megfelelően felépíteni." - fogalmaz internetes oldalán.

Első albuma, a Nyugalomterápia 2005-ben jelent meg, ezt egy évvel később követte az Újrahangolva, 2010-ben pedig a Lélekdonor című nagylemez.

Magyar Rádió Szimfonikusok

Az együttes 65 éves fennállása alatt számtalan bel- és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, TV és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében. Állandó közreműködője a nemzetközi zenei versenyek döntőinek és gálakoncertjeinek.

A világ, vezető kritikusai egybehangzóan méltatják kiegyenlített hangzását, hajlékonyságát, és azt a mecénási tevékenységet, melyet a magyar kortárs zene népszerűsítésével és rögzítésével végez. Az MR Szimfonikusok főszereplői az évente megrendezésre kerülő Budapesti Wagner Napoknak.

Az MR Szimfonikusok elődjét még 1943-ban Dohnányi Ernő alapította 30 muzsikussal, majd 1945-ben Ferencsik János hívta újra életre a már 50 tagú együttest. A zenekar karmestere Polgár Tibor lett, aki már 1925 óta dolgozott az intézményben, amolyan zenei mindenesként, ő volt a zongora-kísérő, a karmester, a zeneszerző, a szerkesztő és az osztályvezető egy személyben. 1951-től Somogyi László volt a Rádiózenekar vezető karmestere. Az ő kezdeményezésére műhelymunka alakult ki a zenekar és a magyar zeneszerzők között.

1956-ban a zenekar több tagja, így Somogyi László vezető karnagy és Polgár Tibor is Nyugatra távozott. 1957-ben Bródy Tamás, majd 1958–1989 között Lehel György dolgozott a zenekarral. Lehel György 43 esztendőt töltött a Magyar Rádió szolgálatában. 1947. július 26-án, 21 éves korában vezényelte először a Rádiózenekart. 1962-től a zenekar állandó karmestere, 1964-től 1989. szeptember 23-án bekövetkezett haláláig igazgató-karnagya volt.

A Rádió mecénási szerepe Lehel György működése alatt volt a legeredményesebb. Hivatástudattal segítette a magyar zeneszerzőket új művek életre hívásában, 1950-1988 között, 39 év alatt 58 magyar zeneszerző 219 művét mutatta be a Rádiózenekar élén.

Ligeti András 1985-től volt a Rádiózenekar karmestere, majd Lehel György halála után (1990-1992) zeneigazgatója. 1993-tól Vásáry Tamás - a világhírű zongoraművész-karmester - a Magyar Rádió és Televízió szimfonikus zenekarának főzeneigazgatója és vezető karmestere állt az együttesek élén. Számos fellépéssel és emlékezetes hangversennyel öregbítette a zenekar hírnevét itthon és külföldön egyaránt.

Az együttes első karmestere 2004-től Kovács László volt, megbízott főzeneigazgatója pedig Fischer Ádám, aki kezdeményezője és karmestere az évente megrendezésre kerülő Budapesti Wagner Napoknak, amely 2006-ban a Parsifal nagy sikerű előadásával indult útjára.

Több mint fél évszázados fennállása alatt olyan világhíres vendégkarmesterek dolgoztak a zenekarral, mint: Claudio Abbado, John Barbirolli, Paul Capolongo, Doráti Antal, Eötvös Péter, Lamberto Gardelli, Wolfgang Gönnenwein, Kertész István, Otto Klemperer, Kobajasi Kenicsiró, Igor Markevitch, Lovro von Matacic, Neville Marriner, Charles Münch, Giuseppe Patané, Karl Richter, Helmuth Rilling, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Paul Sacher, Peter Schreier, Solti György, Leopold Stokowski, Carlo Zecchi.

2009-ben Stephen D’Agostino nyílt pályázat nyerteseként lett az MR Szimfonikusok első karmestere.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés