bezár
 

art&design

2011. 08. 02.
Megnyílik a GébArt művésztelep Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színek és helyszínek a témája a kedden kezdődő GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepnek; az augusztus 14-ig tartó kurzust Kopasz Tamás Munkácsy-díjas festőművész vezeti a Gébárti-tó melletti kézműves házban.

prae.hu

A művészek a megszokott környezetüktől távol, számukra eddig ismeretlen, új helyszínen alkotnak, ezért is izgalmas, milyen alkotásokat ihlet a zalai táj - fejtette ki Nagy Johanna, a művésztelep vezetője az MTI-nek. Megkötések nincsenek, mindenki a saját, egyéni munkamódszerével alkot, de a művészeti vezető "elvárja a Gébárti tó környezetére reagáló alkotásokat".

A kurzusra Kopasz Tamás javaslatára idén hét festőművész kapott meghívást: F. Balogh Erzsébet, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének docense, Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, az erdélyi származású Tomsó Judit és Miklós Anna, Doró Sándor Németországból érkezik, Zalaegerszeget pedig Kiss Ágnes Katinka és Bárdosi Katinka képviseli, ugyanis a szervezők fontosnak tartják, hogy helyi alkotók is részt vegyenek a művésztelep munkájában.

A művésztelep a városi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A házigazdák a teljes ellátás és ösztöndíj mellett biztosítják a festéshez szükséges anyagokat, cserébe a szakmai zsűri minden alkotótól kiválaszt két művet, amely a város tulajdonában marad és a zalaegerszegi gyűjteményt gyarapítja.

A zalaegerszegi Gébárti-tó partján 1968 és 1980 között Bernáth Aurél, Szabolcs Péter, Samu Géza, Makovecz Imre részvételével már működött művésztelep, majd 1992-ben létrehozták a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepet. Idén éppen a huszadik, jubileumi művésztelepet rendezik meg.

A kurzusok találkozási lehetőséget biztosítanak a hazai, valamint az Európa különböző részeiből érkező külföldi művészek számára. Az itt készült alkotásokból művészeti gyűjteményt hoztak létre; a tizenkilenc év anyaga széles skálán tükrözi a kortárs képzőművészeti törekvéseket.

Nagy Johanna szerint a három-négyévente új művészeti vezető megbízásával működő telep kedvez a különféle művészeti irányzatok, áramlatok megjelenésének, "műfajilag, valamint technikák és anyaghasználat tekintetében is változatos kollekció létrejöttét eredményezi".

A kültéri plasztikákat - 1995 és 2006 között 22 monumentális fa-, fém- és kőplasztika készült - a Gébárti szoborparkban helyezték el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés