bezár
 

art&design

2011. 08. 01.
Ókori oroszlánszobrot tártak fel Törökországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétezernyolcszáz éves oroszlánszobrot tártak fel a Torontói Egyetem régészei, akik a Tell Tayinat-i lelőhelyen végeznek ásatásokat Antakya közelében.

prae.hu

Az egykori város stratégiailag kényes helyen, az Orontész-folyó mellett épült, így rendre a tenger felé törő hadjáratok útjába került.

Kétszer töltött be fontos regionális szerepet - a korai bronzkorban, majd a korai vaskorban, 3200 évvel ezelőtt újjáépült, amikor a Közel-Kelet kezdett "magához térni" a tengeri népek dúlása után - olvasható az Unreported Heritage News honlapon (http://www.unreportedheritagenews.com).

A majd másfél méteres csodálatos kidolgozású kőszobor bömbölő oroszlánt ábrázol. A szakemberek szerint a műalkotás abból az időszakból származik, amikor Tayinat egy aprócska független királyság fővárosa volt. A parányi birodalomnak Kr.e. 738-ban alkonyult be, amikor III. Tukulti-apil-Esarra asszír uralkodó lerohanta az országot.

A tengeri népek kifejezés az ókori népek egy titokzatos csoportját jelöli, akik tengeri portyázókként a keleti Mediterráneum partjain megtámadták Ciprust, Kánaánt és Egyiptomot a XIX. dinasztia idejének végén.

III. Tukulti-apil-Ésarra (uralkodott Kr. e. 745 - Kr. e. 727) az Újasszír Birodalom egyik jelentős uralkodója volt, aki az Ószövetségben Tiglat-Pileszer, Tiglat-Pilészár, Tiglatpilezer néven szerepelt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés