bezár
 

irodalom

2011. 08. 01.
Göncz Árpád lerótta kegyeletét Bibó István sírjánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Göncz Árpád volt köztársasági elnök hétfőn lerótta kegyeletét Bibó István sírjánál a család képviselőinek jelenlétében az Óbudai temetőben, a tudós, politikus születésének közelgő századik évfordulója alkalmából - közölte Gulyás András, a volt államfő titkárságának vezetője az MTI-vel.

prae.hu

A közlemény szerint a Kossuth Klubban augusztus 7-én emlékeznek meg Bibó Istvánról.

Bibó István 1911. augusztus 7-én született Budapesten. 1933-ban államtudományi, majd jogtudományi diplomát szerzett, 1937-től részt vett a Márciusi Front tevékenységében.

1944-ben menleveleket állított ki katonaszökevényeknek és zsidóknak, ezért letartóztatták, a nyilas hatalomátvétel után bujkálnia kellett.

1945-től a belügyminisztériumban dolgozott, 1946-ban akadémikus és a szegedi egyetem tanára lett. 1950-ben elbocsátották, ezután egyetemi könyvtáros volt.

1956-ban részt vett a Nemzeti Parasztpárt (akkori nevén Petőfi Párt) újjászervezésében, november 3-án államminiszterként bekerült Nagy Imre kormányába.

A másnapi szovjet invázió után is a Parlamentben maradt, itt írta tervezetét "a magyar kérdés kompromisszumos megoldására", ezt személyesen juttatta el az ENSZ-hez címzett levél formájában több nagykövetséghez. 1957 tavaszán letartóztatták, egy év múlva életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1963-as amnesztiával szabadult, 1971-es nyugdíjazásáig a KSH könyvtárosa volt. 1979. május 10-én halt meg Budapesten, temetése az ellenzék különböző áramlatainak első nyílt fellépése volt.

Bibó jogbölcselettel, nemzetközi joggal foglalkozott, de érdeklődött a közigazgatás, az államelmélet, a politikatörténet iránt is.

A legjelentősebb munkái 1945 és 1948 között születtek, ezekben főként a közép- és kelet-európai politikai fejlődés torzulásait vizsgálta. Művei sem a Rákosi-, sem a Kádár-korban nem jelenhettek meg.

Bibó István 1990-ben posztumusz Széchenyi-díjat kapott, nevét viseli kitüntetés, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szakkollégiuma, iskola; szobra 2005 óta áll a Duna-parton.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés