bezár
 

zene

2011. 07. 31.
Szvorák Katalin a teremtést dicséri énekeivel Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történelmi egyházak énekei csendülnek fel augusztus 6-án a szentendrei Barcsay udvarban, ahol Szvorák Katalin A teremtés dicsérete című lemezének dalaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

prae.hu

Az este hét órakor kezdődő hangversenyen görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek csendülnek fel, kortárs zenei megközelítésben - mondta el az MTI-nek Szvorák Katalin.

"Az énekek üzenete ma is nagyon időszerű, mai feladatainkat is tükrözik, hogy micsoda felelősség van az ember kezében. Nem vigyázunk eléggé a természetre, amelyet Urunk megteremtett" - mondta az énekes. Hozzátette: A jellegzetes dallamvilágukkal megszólaló énekek arra emlékeztetnek, hogy milyen parányi az ember az őt körülvevő természethez képest.

A fél éve megjelent album voltaképpen egy lemeztrilógia folytatása. A 2007-es Éneklő egyház a római katolikus népénektárból válogatva kalauzolja végig a hallgatókat a jeles egyházi ünnepeken, adventtől pünkösdig. Az egy évvel később megjelent, Mondj szívem dalt a Mária-énekeket és a magyar szenteket veszi sorra, míg a 2009-es A nap megszentelése című albumon zsoltárok, imádságok és himnuszok kaptak helyet.

A lemez teljes hanganyagát felvonultató, hetven perces koncerten Andrejszki Judit éneke, orgona- és csembalójátéka a régizenét, a hegedűn közreműködő Kórodi Júlia a "komolyzenét", míg a cselló, hegedű és brácsa dallamokért felelős Pejtsik Péter a kortárs zenét képviseli.

Szvorák Katalin "művészete, a népzene dallamkincse, évszázadokkal köt össze minket: őseinkkel, a múltunkkal - és fölfelé is köt: az egyházi népénekek révén az élet fensőbb értelméhez. Katalin kiénekli a kódexekből, élővé varázsolja a hagyományt" - olvasható Schmitt Pál köztársasági elnök A teremtés dicsérete című albumhoz írt, ajánló soraiban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Esszésorozat Juhász Ferencről – második rész
Kis Hajni filmjeiről – részlet a szerző megjelenés előtt álló könyvéből
Kulturális hanyatlás?
Esszésorozat Juhász Ferencről – első rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés