bezár
 

zene

2011. 07. 30.
Művészetek Völgye - Zenei workshop Ferenczi György irányításával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar népzene új köntösben: egész héten zenei workshopot tartott Kapolcson az Alexandra udvarban sok különböző stílusú zenésszel, a Bara népi zenekarral és saját zenekarával Ferenczi György.

prae.hu

Az együtt tanulás során a kalotaszegi népzene előadásmódját tanulták és tanították profi és amatőr zenészek.

"Ahhoz, hogy mai magyar népzene tudjon születni, meg kell ismerni a népzenei harmóniavilágot, a dallamot, a játékmódot" - mondta Ferenczi György, a Rackajam frontembere az MTI-nek. Az énekes - aki eredetileg blueszenész - mostanra a magyar zenét tartja a legfontosabbnak.

A Művészetek Völgyében mindenki a saját hangszerének a népzenei környezetben való helyes használatát tanulta, vonásról vonásra mindent végiggyakoroltak - mondta Ferenczi György. Hozzátette: a fiatal klasszikus zenészekhez és a zenekarokhoz egy flamencogitáros is csatlakozott, a közös cél a tanulás volt, és a napi többórányi gyakorlás eredményeképpen összeállt "valami ösztönösen magyar muzsika".

Ferenczi György saját hattagú zenekaráról, a Rackajamről elmondta, hogy bár a stílus folyamatosan változik, magyar blueszenét játszanak akusztikus hangszereken. Megfogalmazása szerint a zenéjük természetessége miatt nem sorolható be egyetlen stílusba sem, a zenekar névválasztása tökéletesen kifejezi a zenei motívumok keveredését.

Elmondása szerint húsz éve folyamatosan jár a völgybe, az idei fesztivál hangulata kiváló, mert "visszatért a völgybe az emberség".

Ferenczi György és a Rackajam szombat este a Kaláka versudvarban Gryllus Dorka és Keszég László Szerelmi párbaj című zenés versműsorában lép fel Kapolcson.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés