bezár
 

színház

2011. 07. 27.
Carmen: élményopera a szegedi Dóm téren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiemelkedő szereposztással tér vissza a Szegedi Szabadtéri Játékokra Bizet Carmenje: a tavalyi siker után Kerényi Miklós Gábor rendezésében ismét igazi élményoperát láthat a közönség pénteken és szombaton a Dóm téren.

Szkéné színház

Az opera nem csupán a kiváltságosoké, hanem olyan zenés népszínház, amely amellett, hogy mély gondolatokat közvetít, szórakoztatja is a közönséget. Szegeden minden adott ahhoz, hogy a műfaj igazi fényében ragyogjon – fogalmazott a Kossuth-díjas rendező a szerdán a Reök-palotában rendezett közönségtalálkozón.

Mint Kerényi Miklós Gábor kifejtette, a darab emberek közötti vonzalmakat feldolgozó alaptörténete örök és mindig aktuális. A rendező ideálisnak nevezte az idei szereposztást, megjegyezve, hogy Carmen és Micaela, illetve Don José és Escamillo párosát is nagyszerű operaénekesek alakítják.

Escamillo szerepében az afroamerikai Nmon Fordot láthatja a közönség. Az énekes eddig nyolc-tíz produkcióban játszotta a torreádort. Mint szerdán elmondta, Kerényi Miklós Gábor rendezése különösen tetszik neki, hiszen Escamillo valóságos médiasztárként jelenik meg a színpadon, minden lépését kamera követi, és az óriáskivetítőn legapróbb gesztusai is láthatóvá válnak a nézők előtt.

Az énekes elárulta, hogy a szabadtéri játékok színpada az eddigi leghatalmasabb azok közül, amelyeken játszott, és különös élményt jelent számára, hogy ameddig csak ellát, nézők ülnek a széksorokban. Ez azonban - jegyezte meg - megsokszorozza erejét, és úgy énekel, hogy minden egyes ember – az is, aki a leghátsó sorban ül – ugyanazt érezhesse.

Don José alakját a szerepben a Szegeden már tavaly is bemutatkozó lengyel tenor, Arnold Rutkowski jeleníti meg, ahogy Kerényi Miklós Gábor őt jellemezte, "mérhetetlen őserővel". A férfiakat az egyik pillanatban lenéző, máskor megszerezni akaró Carment Mester Viktória játssza, ellenfele Micaela pedig az iskoláit a Tisza-parti városban végző Frankó Tünde lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés