bezár
 

zene

2011. 07. 27.
Idén is operettfaluvá változik Kübekháza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Július utolsó szombatján ismét operettfaluvá változik az 1700 fős Csongrád megyei település, Kübekháza; az ország legnagyobb ingyenes, szabadtéri operett fesztiváljára 10-12 ezer embert várnak a szervezők.

prae.hu

A háromórás gálaest népszerűsítésének feladata idén részben Oszvald Marikára hárul, aki szerdán Az operettfalu nagykövete címet vehette át Magyar Annától (Fidesz), a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökétől.

A Jászai Mari-díjas színésznő az elismerés átvételét követően elmondta, hogy csaknem száz esztendeje temetik már az operett műfaját, szerencsére azonban sokan kíváncsiak a szertartásra. Ahogy fogalmazott, a szeretet és mások szórakoztatásának vágya vezette ehhez a műfajhoz.

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere emlékeztetett rá, a kistelepülés lakói tizenkét esztendeje, 1999-ben határozták el először, hogy megszervezik a magyar kultúra szerves részét képező operett ünnepét. Azóta már több helyütt igyekeztek lemásolni a rendezvényt, a próbálkozások azonban nem igazán jártak sikerrel.

A polgármester szerint a kübekházi gála titka, hogy a kis falu apraja-nagyja a szívét-lelkét kiteszi a rendezvényért, összesen kétszázan foglalkoznak az előkészületekkel és a vendégek fogadásával. Sokan dolgoznak például a színpad, a művészeket szállító fiákerek, a templom, és az asztalok díszítésén.

Ehhez mintegy harmincezer szál virágot használnak fel, amely túlnyomó többségét környékbeli virágkertészek ajánlanak föl.

Július utolsó szombatjára az ország minden szegletéből érkeznek látogatók, de fogadnak vendégeket Nyugat-Európából és a tengerentúlról is. Ahogy Molnár Róbert mesélte, 2005-ös ausztráliai útja során örömmel látta, hogy a sydney-i magyarok lapjában is népszerűsítik a kübekházi rendezvényt.

A gála művészeti vezetője Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója. A szerkesztett műsorban Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő és más neves zeneszerzők csodálatos dallamai csendülnek föl, Oszvald Marika mellett többek között Teremi Trixi, Boncsér Gergely, Vadász Dániel tolmácsolásában.

Az énekeseket a Budapesti Operettszínház zenekara kíséri Balassa Krisztián vezényletével.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés