bezár
 

irodalom

2011. 07. 25.
Kassák-párhuzamok Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar uniós elnökség ugyan már véget ért, az eredetileg kísérőprogramnak szánt Kassák Lajos-kiállítások azonban változatlanul nagy érdeklődés közepette zajlanak Berlinben.

prae.hu

A német fővárosban valójában egy kettős tárlat mutatja be a magyar író, költő, képzőművész sokoldalú tevékenységét a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban (CHB) és a modern művészeti múzeumban, a Berlini Galériában.

A "párhuzamosságot" a két kiállítást szervező CHB igazgatója, Can Togay János az MTI-nek adott interjúban azzal magyarázta: úgy gondolták, nem elegendő, ha csak a berlini magyar kulturális intézetben mutatják be Kassák Lajost. "Szerettünk volna még egy olyan helyszínt, amely természetszerűen a CHB-nál is jobban integrálódott a német főváros kulturális életébe" - jelentette ki az igazgató, utalva arra: ezért esett a választás a kortárs művészettel foglalkozó Berlini Galériára.

Can Togay János elmondta, hogy a múzeum csak olyan művészeket állít ki, akiknek határozott köze van Berlinhez. "Szerencsére Kassák és Berlin között több kapcsolódási pont is volt" - emlékeztetett az igazgató, utalva arra: a magyar avantgárd mozgalom vezére 1922 novemberében járt a német fővárosban, Berlin avantgárd irodalmi, művészeti csoportosulásaival azonban már sokkal korábban kapcsolatokat épített ki. Így a Berlini Galéria nagy örömmel fogadta be a kiállítást.

A két helyszínen a kassáki életmű két aspektusát mutatják be. A művészeti múzeumban látható, Kassák Lajos - az avantgárd nagykövete című kiállítás gyakorlatilag a művész 1915 és 1927 közötti tevékenységét, illetve az ahhoz kapcsolódó "művészeti hálót" mutatja be, amelyet ő maga mozgatott.

Ehhez a "hálóhoz" tartoznak többek között a különböző folyóiratok, valamint azok a festők, akikkel kapcsolatban állt. Itt a kurátoroknak olyan anyagokat is sikerült bemutatni, amelyek eddig még nem kerültek a nagyközönség elé.

A Collegium Hungaricumban zajló, Manifesztum: Kassák! című tárlat ezzel szemben egy multimédiás kiállítás. "Nem falakra akasztott, nem vitrinekben megjelenő művek, hanem az intézetben lévő Moholy-Nagy Galéria sötét termeiben a falakra vetíthető interaktív installáció" - jellemezte a kiállítást az igazgató, hozzátéve: mindezt egy berlini művészcsoport szervezte, amelynek vezetője a magyar származású Michael Badic.

A tárlat keretében az egész kassáki életművön végig lehet haladni, sőt a látogató maga állíthatja össze az életmű különböző vonatkozásait.
A két kiállítás együtt komplex, sokrétű Kassák-képet ad - hangsúlyozta az igazgató.

Can Togay János szerint mindez rendkívül fontos azért is, mert az elmúlt 20 évben nem volt Kassák-kiállítás Berlinben. "Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy Kassák a magyar kultúr- és művészettörténet univerzális jelentőségű képviselője" - fűzte hozzá, utalva arra is: Kassák Lajos univerzalitását és magyarságát az is aláhúzza, hogy a húszas évek emigrációja után visszatért Magyarországra, és ott is maradt.

Annak ellenére, hogy minden történelmi időszakban egy rendkívül szigorú szabadságvágytól fűtött és nagyon kritikus művész volt.
Mindkét kiállítás közreműködője Sasvári Edit, illetve az általa vezetett budapesti Kassák Múzeum, valamint Baksa Sós Veronika, a Moholy-Nagy Galéria vezetője - monda el Can Togay János, kiemelve még a társkurátor, a Berlinben élő Zólyom Franciska szerepét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés