bezár
 

építészet

2011. 07. 24.
Művészetek Völgye - Fényképes helytörténeti kalauz készült Kapolcsról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatták a Művészetek Völgyében a Kapolcsról készült útikönyvet: a Kapolcsi útilapok - Helytörténeti kalauz az idő stopposainak című kötet a 460 lelkes falu történelmét fényképeken keresztül mutatja be.

prae.hu

A könyvbemutatón Márta István fesztiváligazgató elmondta, hogy a Kapolcsi útilapok a Csigakönyvek sorozat hatodik kiadványa. "Ez a kötet bizonyítja, hogy a legkülönfélébb emberek összefogása csodákra képes" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet a kezdetektől fogva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy őrizze és kezelje a múltat.

Márta István fesztiváligazgató a kiadvány bemutatóján megemlékezett azokról - közöttük több tanárról és lelkészről -, akik a tárgyi emlékek gyűjtésével segítették a falu történetének feltárását. "Nélkülük a térség szegényebb lenne a történelmével" - fogalmazott.

A különleges útikönyvet Tóth G. Péter, a Néprajzi Múzeum főmunkatársa szerkesztette. Tóth G. Péter elmondta, hogy tavaly ősszel merült fel, hogy a mintegy 20 család összegyűjtött archívumából falutörténeti könyvet készítsenek. A helyiek által Kapolcson kitüntetett helyeknek tartott több mint kétszáz pont köré rendezték a képeket, és ezekhez a helyekhez gyűjtöttek történeteket.

A számtalan régi és új fotót nyolc túra köré szervezték, amelyek a kapolcsi főtértől indulva az óramutató járásával megegyező irányba vezetnek. Így aki ma szeretné megismerni a Balaton-felvidéki falu múltját és jelenét, a könyv segítségével kalandozhat a történelemben, megismerheti a helyi mondákat - tette hozzá.

A közel háromszáz oldalas kiadvány a készítői szerint "Kapolcs mentális térképe", amely a múltba réved, de mégis a jövőbe mutat. A felhasznált riportokat Ladányi András készítette, a fotókat Szabó Csaba gyűjtötte.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés