bezár
 

zene

2011. 07. 22.
Szombattól Beethoven-koncertek Martonvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét Beethoven zenéje szól szombattól három hétvégén a híres Brunszvik-kastély, ma a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézet parkjában. Kocsis Zoltán, Medveczky Ádám és Kovács János vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekar estjeit. Az együttes főigazgatója, Kovács Géza jó időt vár az eseményekre.

prae.hu

"Másfél évtizede, mióta a zenekarral és énekkarral dolgozom, az időjárás rendszerint a kegyeibe fogadott bennünket, összesen egy alkalommal kellett az esőnappal élnünk, egyszer pedig az utolsó hang után szakadt le az ég.

A koncerteket szombatonként rendezzük, a vasárnap az esőnap. A kutatóintézet egy volt munkatársa, aki hosszú éveket töltött itt, azt mondta, hogy Martonvásár egy különösen szerencsés meteorológiai völgyben fekszik. Reméljük, hogy Fortuna ismét mellénk szegődik, de a híradásokat érdemes mégis figyelni" - mondta el az MTI-nek Kovács Géza.

Felidézte: Martonvásár a magyarországi Beethoven-kultusz kitüntetett helye, hiszen a zeneszerző gyakran időzött a zenerajongó Brunszvik-család vendégeként Martonvásáron, itt fejezte be az Appassionata szonátát 1806 nyarán, és a zenetörténet ma már csaknem teljes bizonyossággal állítja: Beethoven titokzatos nőideálja Brunszvik Jozefin volt.

"Már az 1930-as években felvetődött, hogy legyenek a kastélyparkban koncertek, de az elképzelés csak 1958-ban vált valóra, ettől kezdve adott az Állami Hangversenyzenekar, majd utódja, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyeket" - emlékeztetett rá a főigazgató, hozzátéve: Beethoven magyar kapcsolatait hangsúlyozza a szombati program első száma, az István király nyitány.

A darab megírását Brunszvik Ferenc erősen szorgalmazta. Az August von Kotzebue-nak a pesti Német Színház megnyitására rendelt, felejthető drámájához írt muzsika a koncertrepertoár népszerű és becses darabja - vélte Kovács Géza. A nyitány után a IX. szimfóniát adja elő a zenekar, a Nemzeti Énekkar, valamint az énekes szólisták: Fodor Gabriella, Ócsai Annamária, Nyári Zoltán és Sebestyén Miklós.

A hónap utolsó szombatján a III. Leonóra-nyitány és V. (c-moll, Sors) szimfónia fogja közre az Ah, perfido... kezdetű koncertáriát, amelyet a prágai Josefa Duschek mutatott be 1796. november 21-én. (A Duschek család volt Mozart prágai vendéglátója, házuk ma múzeum.) Az estet a friss Kossuth-díjas Medveczky Ádám vezényli.

Az utolsó, augusztus 6-i hangversenyt is egy nyitány indítja, amely Heinrich Joseph von Collin Coriolan című színművéhez készült. Beethoven egyetlen hegedűversenyét Baráti Kristóf szólaltatja meg, az estet az III. - Eroica alcímű - szimfónia zárja, az estet Kovács János vezényli.

Kovács Géza elmondta az MTI-nek, hogy az előadóművészeti törvény előírásai szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium május 26-án pályázatot írt ki a "Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Nonprofit Kft. vezetői (ügyvezető) álláshelyének betöltésére" - és ő már beadta pályázatát. A pályázatnak valójában már tavaly meg kellett volna jelennie, így bő félévet hosszabbítással tölt az együttesek élén.

A kiírás 30 napot jelölt meg beadási határidőnek, a bírálóknak viszont 45 napot adott. Így hozzávetőleg augusztus közepén nevezheti meg jelöltjét a szakmai bizottság, a kinevezés nem halogatható túlságosan, mert a megbízás 2011. szeptember elsejétől 2016. augusztus 31-ig szól.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés