bezár
 

art&design

2011. 07. 22.
Anna-báli hagyományok, érdekességek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Július 23-án, szombaton 186. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében a nevezetes Anna-bált. Az idei díszvendég Kecskemét városa, a mulatság fővédnökségét Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta.

prae.hu

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Az idén nyolcadik alkalommal adják át a Kiss Ernőt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak a személynek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.

Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt - ennek dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevő nők számozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít.

A hölgyek közül választja ki a szakmai zsűri a legszebb tizenötöt, majd e 15-ös csoportból választják meg a bál résztvevői és az eseményt élőben közvetítő Duna Televízió nézői az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. Kilétükre a tévéközvetítés miatt a hagyományoktól eltérően nem éjfél után, hanem előtte negyedórával derül fény.

A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap.

A bál előtti pénteken rendezik meg a balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét. E kedves szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett.

Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett az első táncpartnere másnap a bálon.

A hagyományt néhány évvel ezelőtt újították föl, a lányok az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetéről merítőhálóval foghatják ki a szíveket.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői négyesfogattal, huszárbandérium kíséretében indulnak sétakocsikázásra.

Az Anna-bál alkalmából rangos kulturális programok várják az érdeklődőket, a díszvendég Kecskemét is specialitásokkal készül az eseményre. Balatonfüred városa meghívta a bálra azokat a balatonfüredi lányokat is, akik idén ünneplik 18. születésnapjukat: ők a város vendégei, s számukra ingyenes a belépés.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés