bezár
 

színház

2011. 07. 22.
Cabiria éjszakái a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabadtéren először és egyúttal utoljára láthatja a közönség Fellini Cabiria éjszakái című művét a Karinthy Színház előadásában szombaton a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Szkéné színház

A Federico Fellini Cabiria éjszakái című filmjéből készült darabot, Mészáros Márta rendezését a Budapesti Nyári Fesztivál keretében tűzik utolsó alkalommal műsorra. A produkcióban a színházban először szereplő, filmszínészként ismert Czinkóczi Zsuzsa is játszik.

Nemzedékek nőttek fel Fellini filmjein, amelyek a kiszolgáltatottságról, a kitaszítottságról és a mindenek felett mégis győzedelmeskedő szeretetről és életörömről szólnak varázsos egyéni hangon. A Cabiria éjszakái című filmet Fellini feleségének, a nagyszerű színésznőnek, Giulietta Masinának álmodta meg.

"Filmrendező vagyok, csak időnként kirándulok a színházba, de a Cabiria megrendezése régi álmom" - idézi az előadás ismertetője Mészáros Mártát, akinek ez a munkája a második magyarországi színpadi rendezése.

Mint elmondta, amikor 1984-ben a Napló gyermekeimnek című filmjéért megkapta a zsűri nagydíját Cannes-ban, a díjat Giulietta Masina adta át.

"Természetesen láttam őt az Országútonban, a Cabiriában, szerettem, csodáltam. A díjkiosztó forgatagában azt hitte, színésznő vagyok. Amikor megtudta, hogy én rendeztem a filmet, mosolygott, örült: +Nahát! Egy nő! Rendező!+ Emlékszem a nagy, csodálkozó szemeire. A filmet akkor még nem látta. De évek múlva kaptam egy képeslapot Pozsonyból. Masina ott forgatott, és egy moziban megnézte a Naplót. Vette a fáradtságot, és írt nekem, hogy Pozsonyban megnézte a filmet, és örül, hogy átadhatta a díjat. Ez az előadás számomra nemcsak arról szól, hogy elmesélünk egy megható történetet, hanem kifejezhetem tiszteletemet és csodálatomat a felejthetetlen Fellini-Masina házaspár előtt" - fogalmazott a rendező.

Az előadást 2010. szeptember 24-én mutatta be a Karinthy Színház, az eredeti forgatókönyv alapján a színpadi változatot Mészáros Márta és Pataki Éva készítette.

A történet Rómában, 1957-ben játszódik. Cabiria városszéli prostituált, aki mindig keresi a jót, és bízik abban, hogy neki sikerül kiszabadulni, szeretetre, biztonságra lelni. A színpadi változatra régóta készült Mészáros Márta. Megjegyezte: Cabiria története örök, mindig vannak és lesznek naiv, szeretetre vágyó, kiszolgáltatott emberek, akik mégis képesek egymást felvidítani és minden kudarc, csalódás ellenére sohasem adják fel.

A Cabiria éjszakájának címszerepét Kecskés Karina, Giorgiót és Oscart Árpa Attila alakítja. Az előadás további szerepeiben Czinkóczi Zsuzsát, Hámori Ildikót, Balázs Andreát, Kapócs Zsókát, Kovács Istvánt, Bicskey Lukácsot, Borbély Sándort és Bálint Emesét láthatja a közönség.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés