bezár
 

irodalom

2011. 07. 21.
Telihold után emberevőbbek az oroszlánok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közvetlenül holdtölte után a leghajlamosabbak emberevésre az oroszlánok - állítják egy afrikai felmérés amerikai elemzői.

prae.hu

Következtetésük ötszáz, embert ért oroszlántámadás feljegyzésén alapul, mindegyik eset Tanzániában történt 1988 és 2009 között.

A támadások kétharmada halálos kimenetelű volt, és áldozatukat meg is ették az oroszlánok. Döntően szürkület és este tíz között vadásztak emberre a nagymacskák - és közvetlenül telihold után.

A Minnesotai Egyetem kutatói a teljes sötétséggel magyarázzák az összefüggést: holdtöltét követőn az égitest viszonylag sokára kel fel alkony után, és a köztes idő kellően fénytelen az oroszlánoknak az eredményes vadászathoz. Ráadásul a holdvilágos időszak után a ragadozók kiéhezettebbek, mivel a fényes éjeken nehezebben ejtenek zsákmányt.

A statisztikák alapján az oroszlánok többször támadnak emberre az esős évszakban is, amikor szintén sötétebb van, mert a holdat értelemszerűen felhők takarják - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Az emberiség jó ideje együtt él a nagymacskák jelentette fenyegetéssel, a legrégibb, oroszlánokat ábrázoló barlangrajzok 36 ezer évesek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés