bezár
 

zene

2011. 07. 20.
Nemzetközi folklór fesztivál Zágrábban magyar dudással
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a hagyományos nemzetközi folklór seregszemle Zágrábban szerdán a Jelacic bán téren; Magyarországot a vasárnapig tartó rendezvényen Végh Andor, a régió legjobb dudása és dudakészítője képviseli.

prae.hu

A fesztivált 1966-tól rendezik a horvát fővárosban, az idei öt napra 18 országból érkeznek fellépők. Legtöbbjük a Horvátországgal szomszédos országokból jönnek, mellettük pedig más európai országokból, akik a horvát népdal és néptánc hagyományait őrző csoportjaikkal mutatkoznak be Zágrábban.

Zeljka Janes-Beneti főszervező az MTI-nek elmondta, hogy a tradicionális folklór fesztiválok kezdete az 1930-as évekre, a horvát falusi kulturális egyletekig nyúlik vissza.

Később sok horvát vándorolt ki Jugoszláviából; a zágrábi koncertiroda a hatvanas években kezdte szervezni ezeket a rendezvényeket, hogy a szülőföldjüktől elszakadtak megőrizzék hagyományaikat. Ausztriától az Egyesült Államokon, Latin-Amerikán át Új-Zélandig az ott élő horvátok meghívásával az anyaország a horvát tradicionális kultúrát, mint örökséget védte - hangsúlyozta Zeljka Janes-Beneti.

Idén Horvátország különböző régióiból, valamint Ausztria mellett Svájcból, Németországból, Olaszországból, Csehországból, az Egyesült Államokból, Argentínából, Chiléből és Új-Zélandról érkeztek horvát hagyományőrző folklór csoportok.

Mellettük bemutatkozik az adott ország egy-egy népi együttese is: cseh, chilei, görög, olasz, iraki, iráni és spanyol énekesek, táncosok, a montenegrói albán kisebbség tánccsoportja, a Besa, valamint az új-zélandi őslakosság, a maorik együttese.

Magyarország képviseletében a Horvátországban jól ismert Végh Andor népzenész, a térség legjobb dudása, dudakészítője lép színpadra.

A Mohácson 1974-ben született és Bólyban nevelkedett horvát-magyar zenész, aki a Pécsi Tudományegyetem doktora, tanít és a Balkán etnikai térszerkezet kutatója, nemcsak magyar, hanem az összes balkáni dudán játszik és pénteken 21 órakor lép a zágrábi felsővárosban, a Gradecen felállított központi színpadra. Végh Andor Sebestyén Márta és Palya Bea gyakori kísérője.

A folklór seregszemle programjai délelőtt 10-kor kezdődnek, délig tartanak Zágráb főterén, majd délután 5-től a felsővárosban folytatódnak, és este 9-től a központi színpad programjaival fejeződnek be közös tánccal.

A fesztivált kiállítás és műhelyfoglalkozások kísérik: Morvai horvátok címmel tárlat nyílik a Morvaországban élt horvátok mindennapi életéről festményeken és fotókon a 16. századtól a 20. század első feléig.

Lesz tánctanulás és népdaléneklés, csütörtökön a Klovicevi dvori múzeumban szlovén népzenei estet tartanak Horvátország függetlenségének 20. évfordulója tiszteletére, vasárnap a Szent Katalin templomban a Neudorfban, Ausztriában élő horvátok kórusa népi templomi énekeket ad elő.

A 45. nemzetközi folklórfesztivál ideje alatt népi kézművesek, iparművészek vására lesz Zágráb központi terén, a trg Jelacicon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés