bezár
 

film

2011. 07. 20.
Fellélegezhetnek a magyar filmproducerek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztosnak a Magyar Mozgókép Közalapítvány banki kötelezettségállományának megvásárlásával kapcsolatos tárgyalássorozata eredményre vezetett, három pénzintézettel is megállapodás született - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel.

prae.hu

Tájékoztatásuk szerint Andrew G. Vajna a három legnagyobb tartozásállományt kezelő pénzintézettel, a Magyar Kereskedelmi Bankkal, a Fejlesztési és Hitelbankkal, valamint az Erste Bankkal is megállapodásra jutott.

Ennek értelmében a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) teljes egészében megvásárolja a fent említett bankokkal hitelszerződést kötött producerek tartozásait.

Az ehhez szükséges forrás az MNF rendelkezésére áll. A fennmaradó kötelezettségek rendezése folyamatban van, a többi érintett pénzintézettel is hamarosan lezárulnak a tárgyalások - írják a közleményben.

Az MNF egy közelmúltban meghozott kormányhatározat szerint hatmilliárd forintot kap költségvetési forrásokból a filmes tartozások megvásárlására és a nemzeti filmipar megújítására.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk.

A hitelállományon 49 cég "osztozik", a produkciós cégek összesen hat pénzintézettel, az Erste, a Banco Popolare, a CIB, az MKB, a Raiffeisen és az FHB bankokkal állnak kapcsolatban.

Június elején került nyilvánosságra, hogy a 49 cégből 19 hitelszerződése lejárt május 31-én, a produkciós cégek - és az MMKA - számláit ezért zárolás fenyegeti.

A kormánybiztosi iroda akkor azt közölte, hogy bár Andrew Vajnának nem lenne feladata a "bedőlt" MMKA támogatási rendszeréből született tartozások rendezése, hiszen a nemzeti filmipar megújítására vonatkozó koncepció kidolgozására kapott felkérést, de segítségét kérték, ezért megpróbál eredményre jutni a bankokkal való tárgyalások során.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés